Osoblje aerodroma u Frankfurtu stupilo u štrajk, otkazan 41 let

Njemački novinari sa lica mjesta izvještavaju da su kontorlni šalteri popunjeni sa znatno manje personala
0 komentar(a)
Frankfurt, Foto: Pinterest
Frankfurt, Foto: Pinterest
Ažurirano: 21.02.2014. 09:13h

Na najfrekventnijem njemačkom aerodromu u Frankfurtu sigurnosno osoblje je stupilo danas u štrajk upozorenja, tražeći veće plate i bolje uslove rada, tako da putnike na ovom najvažnijem njemačkom vazdušnom punktu i avio-raskrnici očekuju dugi redovi, gužve i otkazani letovi.

"Do sada je otkazan 41 let", rekao je jedan portparol aerodroma, prenosi njemački politički magazin "Špigel", navodeći da se polazi od toga da će biti novih otkazivanja letova.

Njemački novinari sa lica mjesta izvještavaju da su kontorlni šalteri popunjeni sa znatno manje personala, nego što je uobičajeno i podsjećaju da je sindikat Ver.di jutros od dva sata pozvao sve privatne sigurnosne firme na aerodromu da obustave svoj rad do večeras u 23 sata.

"U toku dana mogu se očekivati znatni problemi", rekao je portparol, objasnivši da se tu jednostavno radi o tome da, zbog štrajka, nema dovoljno ljudi za sigurnosnu kontrolu putnika, kojima se, između ostalog, preporučuje da se preko interneta informišu o statusu svog leta.

Njemačka aviokompanija "Lufthanza" otkazala je već 35 letova.

Sindikat Ver.di traži za sigurnosni personal satnicu od 16 eura, ali i drugo aerodromsko osoblje u servisnim uslugama bi prema stavu sindikata, trebalo da bude bolje plaćeno.

Ovi zahtjevi sindikata, prema jednom predstavniku Saveza njemačke sigurnosne privrede, potpuno pretjerani.

Sljedeći susret pregovarača zakazan je za 5. mart, javljaju mediji.

Bonus video: