Ministri EU: Obje strane da prekinu nasilje, sankcije slijede

Neki ministri EU su nedavno stavili do znanja da Unija nema ni instrumente, niti sredstva da riješi duboke podjele i opštu krizu u Ukrajini
2 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2014. 17:13h

Šefovi diplomatija Evropske unije će na zasijedanju u Briselu zahtijevati od obje strane u sukobima u Ukrajini da obustave nasilje, a sankcije EU će biti zavedene prema svim pojedincima koji su odgovorni za oružane sukobe i žrtve, smatraju izvori vanrednog ministarskog zasijedanja EU.

U javnosti i nekim strukturama same EU su se čule ocjene da su evropska dvadesetosmorica bili zatečeni razmjerama ukrajinske krize, a evropske diplomate izražavaju bojazan da "sukobi u Ukrajini mogu otići mnogo dalje nego što se uopšte misli".

Ipak, neki ministri EU su nedavno stavili do znanja da Unija nema ni instrumente, niti sredstva da riješi duboke podjele i opštu krizu u Ukrajini, tako da je nužno razgovarati sa svim partnerima, prije svega Amerikancima, ali i Moskvom.

Neki mediji već vide prijetnju građanskog rata i cijepanje te zemlje na istočni i zapadni dio, a, iako je evropska javnost zasuta izvještajima o nasilju i žrtvama, jako malo je objašnjenja pravih uzroka krize, naglog prekida primirja i djelovanja ekstremista u opoziciji koji koriste vatreno oružje isto kao i policija.

Jako su rijetki mediji koji su prenijeli zahtjev vođa ukrajinske opozicije da demonstranti ne podržavaju oružane akcije ekstremista, a skoro da nisu spominjana saopštenja vlasti u Kijevu da je naredba policiji da upotrebi vatreno oružje data kad su neki policajci poginuli i bili ranjeni bojevim mecima.

To su neposredno pred zasijedanje stavili do znanja i neki ministri spoljnih poslova EU, poput šefice italijanske diplomatije Eme Bonino koja je izrazila "strahovanje da će ukrajinska kriza biti duga".

Ministarka spoljnih poslova vlade u Rimu je navela i da "EU nema alternativu" i o teškoj ukrajinskoj krizi mora razgovarati i s Rusijom.

Ema Bonino je, na pitanje novinara da li će sankcije EU biti zavedene i protiv opozicionih snaga koje izazivaju nasilje, uzvratila da će "sve zajedno moramo sagledati", a sankcije EU mogu obuhvatiti zabranu izdavanja viza i isporuke oružja, kao i zamrzavanje finansijskih sredstava u zapadnim bankama.

Šefovi evropskih diplomatija su od svojih kolega, njemačkog ministra Franka Valtera Štajnmajera, šefa francuske diplomatije Lorana Fabijusa i poljskog ministra Radeka Sikorskog, dobili izvještaj o razgovorima koje su juče i danas u Kijevu vodili s vlastima i vođama opozicije s ciljem da se obustave sukobi i krene u dijalog za političko rješenje.

Švedski ministar Karl Bilt je upozorio da je to "krajnje ozbiljna evropska situacija, a kriza u Ukrajini može biti još gora", dok je šef britanske diplomatije poglavito okrivio ukrajinske vlasti, naglasivši da je "neprihvatljivo ubijati demonstrante i nazivati ih teroristima".

Dodao je i da "sve strane moraju odustati od nasilja".

Galerija

Bonus video: