Lavrov: EU se ponaša ucjenjivački

AFP prenosi da je Lavrov rekao da radikalni elementi među opozicijom žele građanski rat
1 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Beta/AP
Sergej Lavrov, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.02.2014. 13:09h

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ocijenio je ponašanje EU prema Ukrajini i pretnju uvođenjem sankcija kao ucjenjivačko.

On je naglasio da Zapad i opozicija moraju da se ograde od radikala i da svoje riječi potkrepe djelima, prenose ruski mediji.

AFP prenosi da je Lavrov rekao da radikalni elementi među opozicijom žele građanski rat.

Sergej Lavrov je novinarima u Bagdadu, gdje trenutno boravi, rekao da smatra da zapadni mediji o situaciji u Ukrajini pružaju iskrivljenu sliku. Istovremeno, u Moskvi se oglasio predstavnik za štampu Ministarstava spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič, ocijenivši da bi sankcije protiv Ukrajine samo pogoršale situaciju.

Ranije danas agencije su objavile da je jedan diplomatski izvor iz Brisela naveo da će EU u sklopu sankcija koje namjerava da uvede Ukrajini sastaviti svojevrsnu crnu listu ličnosti kojima bi bio zabranje ulazak u zemlje EU, ali da na toj listi neće biti imena Viktora Janukoviča i njegove najbliže porodice "kako bi im se ostavio izlaz iz zemlje".

SAD su već uvele zabranu izdavanja viza za 20 visokih zvaničnika ukrajinske vlade, koje smatraju odgovornima za nasilje nad demonstrantima u Kijevu, a i visoki zvaničnici EU su takođe nagovijestili da bi danas u Briselu mogla da bude donijeta odluka o sankcijama. Prema riječima Lukaševiča, sankcije su neprikladne i samo će produbiti jaz izmedju vlasti i opozicije. On je ponovio da u Moskvi smatraju da događaji u susjednoj zemlji predstavljaju pokušaj puča.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je na sjednici vlade izjavio da će Vlada Rusije ispunjavati obećanja koja je dala ukrajinskim partnerima ukoliko vlast bude legitimna i efikasna.

"Naravno, nastavićemo saradnju u svim pravcima o kojima smo se dogovarali, trudićemo se da učinimo sve da ispunimo obećanja koja smo davali. Međutim, isto tako, potrebno je da naš partner bude u dobroj kondiciji, da vlast u Ukrajini bude legitimna i efikasna kako o tu vlast - kao o otirač, ne bi brisali noge", rekao je Medvedev.

"Polazimo od toga da vlast (u Ukrajini) treba da se koncentriše kako bi zaštitila ljude, bezbjednosne strukture koje čuvaju državne interese i iste te ljude", rekao je ruski premijer dodajući da je "samo u tom slučaju moguće razvijati potpunu ekonomsku saradnju", prenio je Itar-Tass.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je juče pozvao Zapad da osudi ekstremiste opozicije u Kijevu i odustane od optužbi na račun ukrajinskih vlasti.

Itar-Tass podsjeća da Kremlj ocjenjuje dogadjaje u Ukrajini kao pokušaj državnog prevrata i odgovornost pripisuje ekstremistima koji su, kako je rekao Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov, "iskoristili ispunjavanje uslova za amnestiju (demonstranata) i odmah počeli sa nasilnim akcijama".

Bonus video: