NATO prijeti da će preispitati saradnju sa Ukrajinom

"Ako vojska interveniše protiv opozicije, odnosi između Ukrajine i NATO-a biće ozbiljno ugroženi", upozorio je Rasmusen
1 komentar(a)
Anders Fog Rasmusen, Foto: Reuters
Anders Fog Rasmusen, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.02.2014. 08:59h

NATO je zaprijetio Ukrajini da će preispitati međusobnu saradnju, ako ukrajinska vojska interveniše protiv opozicionih demonstranata.

"Hitno pozivam ukrajinsku vladu da izbjegne svako novo nasilje", izjavio je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen poslije sukoba u utorak između demonstranata i policije u Kijevu, u kojima je poginulo najmanje 26 osoba.

Služba bezbjednosti Ukrajine je najavila "antiterorističku" operaciju širom zemlje za uspostavljanje reda, navodeći da su demonstranti oteli više od 1.500 komada vatrenog oružja.

"Ako vojska interveniše protiv opozicije, odnosi između Ukrajine i NATO-a biće ozbiljno ugroženi", upozorio je Rasmusen.

Veze između NATO-a i Ukrajine zvanično su uspostavljene 1991. godine kada je Ukrajina postala članica Savjeta sjevernoatlantske saradnje odmah po dobijanju nezavisnosti poslije raspada Sovjetskog Saveza.

Ukrajina je 1994. godine postala prva članica Zajednice nezavisnih država koja se priključila programu NATO-a Partnerstvo za mir. NATO je uspostavio to partnerstvo i s Rusijom i drugim bivšim sovjetskim republikama.

Ukrajina je 1990-ih godina učestvovala u operacijama održavanja mira NATO-a na Balkanu.

NATO i Ukrajina su 1997. godine potpisali Povelju o specijalnom partnerstvu.

Na samitu NATO-a u aprilu 2008. godine u Bukureštu, zemlje članice Alijanse su navele da bi Ukrajina mogla da postane članica NATO-a.

Međutim, nova vlada predsjednika Viktora Janukoviča saopštila je prije četiri godine, 2010, da joj nije cilj da uđe u Alijansu i da želi da zadrži trenutni nivo saradnje.

Janukovič je 2012. godine učestvovao na samitu NATO-a u Čikagu.

Prošle godine je NATO odlučio da ojača saradnju s Ukrajinom učešćem te zemlje u operacijama borbe protiv gusara na obalama Somalije.

Bonus video: