EU uvela sankcije Ukrajini: Ubijeno preko 100 osoba?

"Januković mora da raspiše predsjedničke izbore. To je jedini način da se zaustavi nasilje", saopštio je Kličko
73 pregleda 208 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2014. 20:51h

Nakon najkrvavijeg dana u istoriji moderne Ukrajine, EU ministri vanjskih poslova - iz Njemačke, Francuske i susjedne Poljske - spremni su za cijelu noć pregovora sa ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem i trojicom lidera opozicije.

Poljski zvaničnici ističu kako se nadaju da bi uspostavljanje prelazne Vlade mogla okončati sukobe.

Evropska unija je odlučila da uvede zabrane putovanja i zamrzne imovinu odgovornima za nasilje, saopštila je italijanska ministarka spoljnih poslova Ema Bonino.

Nakon vanrednog sastanka u Briselu, Bonino je kazala da je taj stav usaglašen sa ministrima spoljnih poslova Francuske, Njemačke i Poljske, koji u Kijevu pregovaraju sa Janukovičem.

Moskva je takođe poslala i svoju delegaciju u Kijevu kako bi i oni pokušali zaustaviti sukob pregovorima između vlasti i opozicije.

TV Vijesti

Janukovič je već nudio liderima opozicije visoke funkcije, uključujući mjesto premijera i zamjenika premijera, ali su oni to odbili ističući kako traže njegov odlazak. Jedan od lidera opozicije, Vitalij Kličko, istaknuo je kako se nada da bi tokom noći mogao biti ostvaren dogovor, ali ističe kako za sada nema rezultata.

Šef medicinskog osoblja demonstranata ističe kako je u sukobima tokom današnjeg dana ubijeno preko 100 osoba, prenosi CNN.

Ukrajinsko ministarstvo zdravlja ističe da je 67 osoba ubijeno tokom današnjih sukoba.

UPOZORENJE: Sadržaj videa može biti uznemirujući

Ministri iz Evropske Unije predlažu "rješenje" - formiranje tranzicione vlade, prijevremene predsjedničke izbore i reformu Ustava. Trojica ministara ostaće u Kijevu do sjutra. Sastanak sa Janukovičem je navodno trajao preko 4 sata.

Iz Bijele kuće poručuju Janukoviču da "odmah povuče snage sigurnosti iz centra Kijeva" i da se kriza riješi političkim putem.

EU delegacija, u kojoj se nalaze ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Poljske, završili su sastanak sa Janukovičem i sada se nalaze na sastanku s liderima opozicije.

Poruka iz Bijele kuće koju je pročitao portparol Džej Karni:

"Zgroženi smo scenama u kojima ukrajinske snage bezbjednosti pucaju iz automatskog oružja na vlastiti narod. Pozivamo predsjednika Janukoviča da odmah povuče svoje snage iz centra Kijeva i da poštuje prava mirnih demonstranata. Takođe pozivamo demonstrante da se izražavaju na miran način. Pozivamo ukrajinsku vojsku da se ne upliću u sukob koji se može i treba riješiti političkim putem. Upotreba sile neće riješiti krizu - jasni koraci moraju se preduzeti kako bi se zaustavilo nasilje i pokrenuo jasan dijalog s ciljem smanjivanja tenzija i adresiranja zahtjeva ukrajinskog naroda.

SAD će raditi sa svojim evropskim saveznicima kako bi se našli odgovorni za nasilje i kako bismo pomogli ukrajinskom narodu da vrate jedinstvenu i nezavisnu Ukrajinu na put ka boljoj budućnosti".

Uživo iz Kijeva

Kličko: Janukovič da raspiše izbore

"Predsjednik (Viktor) Januković mora da raspiše predsjedničke izbore. To je jedini način da se zaustavi nasilje", saopštio je Kličko.

On je kazao da su "naoružani kriminalci" pušteni na ulicu "da bi prebijali ljude".

Putin šalje svog pregovarača u Kijev, Vladimira Lukina, koji bi trebao da pokuša da razgovara sa obje strane s ciljem eventualnog smanjenja tenzija.

UPOZORENJE: Sadržaj videa može biti uznemirujući

Djevojka koja je objavila tvit "Ja umirem" je preživjela >>>

Anti-vladine snage preuzele su kontrolu nad policijskom stanicom na jugozapadu Kijeva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine potvrdilo je kako snage bezbjednosti imaju dopuštenje da koriste vatreno oružje u samoodbrani.

"Situacija je komplikovana. Na naše ljude se puca iz automatskog oružja i snajpera", istakao je službenik ministarstva.

Informacije govore kako su opozicione snage zarobile i do 60 policajaca za vrijeme jutrošnjih sukoba te kako se isti trenutno nalaze u zatočeništvu u jednoj zgradi blizu gradskog parlamenta.

Neki su zarobljeni dok su spavali, dok su drugi zarobljeni za vrijeme sukoba kod Oktobarske Palate. Mnogi od njih su mladići od 18 i 19 godina, nisu imali ni oružje, samo gumene palice. Mnogi od njih nisu jeli već 24 sata.

Makenko podnio ostavku?

Ukrajinski antivladini demonstranti povratili su jutros kontrolu nad kijevskim Trgom nezavisnosti, gdje su izbili novi sukobi sa policijom za suzbijanje nereda.

U žestokim sukobima koji su izbili ubijena je najmanje 21 osoba, prenosi Rojters. Demonstranti i vlast se međusobno optužuju za snajperske napade, a Majdan, glavni gradski trg je prepun beživotnih tijela.

Al Arabija javlja da je gradonačelnik Kijeva Viktor Makenko podnio ostavku. Njega je na tu funkciju krajem januara postavio predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič.

Radikalno desno krilo opozicije, ultradesničarski blok Pravi Sektor i njihov vođa Dmitrij Jaroš, poručili su da neće poštivati nikakve sporazume o primirju koje dogovore ukrajinska vlada i opozicioni lideri."Sektor nije potpisao nikakav sporazum i nema nikakvih obaveza da poštuje primirje", poručio je Jaroš

Petnaest tijela pokrivenih ćebadima je ležalo na trgu, javio je fotoreporter Rojtersa sa lica mjesta. Rekao je da su u pitanju civili.

Mediji javljaju da ima više desetina mrtvih, pojedini navode da ih je preko 50.

Raša tudej javlja da su demonstranti zauzeli hotel "Ukrajina" koji se nalazi u blizni Trga nezavisnosti i u kojem žive mnogi poslanici koji nisu iz Kijeva. U hotelu je došlo do pucnjave između demonstranata i snaga bezbjednosti.

Prema zvaničnim podacima ministarstva policije jedan policajac je poginuo, a 29 je ranjeno.

Na TV snimcima je prikazano kako demonstranti nadiru u oblasti koje je juče zauzela policija nakon dana nasilja. Moglo se vidjeti kako muškarci u maskirnim uniformama odvode nekoliko zarobljenih policajaca.

Ranije je, uprkos proglašenom primirju između opozicije i predsjednika Viktora Janukoviča, policija ispaljivala šok bombe, dok su demonstranti gađali petardama i drugim projektilima.

Koristi se i bojeva municija ali nije jasno sa čije strane. Demonstranti gađaju Molotovljevim koktelima dok policija koristi vodeni top i u Kijevu se očekuje novi haos manje od 12 sati nakon proglašenja primirja.

Tri ministra spoljnih poslova Evropske unije su se ipak sastali sa Janukovičem, iako su prve informacije ukazivale da neće biti susreta.

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Šikorski je saopštio da su sukobi blizu predsjedničke palate spriječili održavanje sastanka.

“Crni dim, detonacije i pucnjava oko predsjedničke palate. Sastanak premješten na drugu lokaciju. Zvaničnici u panici,” napisao je Šikorski na Tviteru.

Šefovi diplomatije Poljske, Njemačke i Francuske se sastaju sa Janukovičem u naporima da promovišu politički kompromis u krizi koja treći mjesec drma zemlju.

Policija se povlači pred napadom na Trgu nezavisnosti, poznatom Majdanu, a zapaljen je i policijski autobus, javlja KijevPost.

Demonstranti ponovo jačaju barikade, a čuje se i sporadična pucnjava. Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je u protestima ove nedjelje poginulo 28 ljudi.

Primirje kratkog daha?

Ukrajinski predsjednik Viktor Januković je sinoć dogovorio "primirje" sa opozicionim liderima, nakon najsmrtonosnijeg nasilja u postsovjetskoj istoriji države, te početak pregovora za sprečavanje novog krvoprolića.

U saopštenju na predsjedničkom Internet sajtu, navedeno je da je tokom razgovora sa trojicom opozicionih lidera, Janukovič dogovorio prvo primirje a potom "početak pregovora sa ciljem okončanja krvoprolića, i stabilizovanje situacije u državi u interesu socijalnog mira".

Izgleda da saopštenje, izdato uoči posjete ministara spoljnih poslova Njemačke, Poljske i Francuske Kijevu, ukazuje da policija za suzbijanje nereda, koja je u utorak veče krenula na kijevski Trg nezavisnosti, neće preduzimati dodatne korake za razbijanje protestnog kampa.

"Zauzimanje Majdana, koje su vlasti danas planirale, neće se dogoditi", naveo je bivši ministar ekonomije Arsenij Jacenjuk, jedan od lidera opozicije, u saopštenju na veb sajtu stranke Otadžbina.

"Proglašeno je primirje. Najvažnije je zaštititi živote", dodao je.

Lideri opozicije

U Ukrajini je proglašen dan žalosti posvećen žrtvama krvavih sukoba u prijestonici.

Najavljeno izvođenje vojske

Janukovič je izdao saopštenje nakon sastanka sa Jacenjukom, Vitalijem Kličkom i ultradesničarskim nacionalistom Olegom Tjagnibokom.

Ukrajinske vlasti su juče prvi put nagovijestile izvođenje vojske na ulice.

Janukovič je imenovao novog načelnika generalštaba, nekoliko sati nakon što je glavna državna služba bezbjednosti (SBU) objavila da pokreće "antiterorističku" operaciju širom zemlje pošto su "ekstremističke grupe" zauzele administrativne zgrade, skladišta oružja i municije.

Ranije juče, ministarstvo odbrane je saopštilo da bi vojne snage mogle biti uključene u tu operaciju. Prethodno je angažovanje trupa dolazilo u obzir samo u slučaju proglašenja vanrednog stanja.

Zapadne sile su zaprijetile sankcijama, vršeći pritisak na Janukoviča da postigne kompromis sa oponentima.

Lideri Evropske unije su osudili "neopravdanu upotrebu prekomjerne sile od strane ukrajinskih vlasti" i poručili da hitno pripremaju ciljane sankcije protiv zvaničnika odgovornih za obračun.

Barak Obama

Američki predsjednik Barak Obama je zaprijetio posljedicama ako se nasilje nastavi, rekavši da ukrajinska vojska ne bi trebalo da se uključuje u situaciju koju mogu riješiti civili.

Portparol Pentagona je pozvao ukrajinske oružane snage da se ne uključuju u sukob, upozorivši da bi "učešće imalo posljedice po naš odnos na polju odbrane".

Premijer susjedne Poljske Donald Tusk je rekao da je Ukrajina suočena sa građanskim ratom, čak i podjelom, ako dijalog propadne.

Donald Tusk

Demonstranti su okupirali centar Kijeva prije skoro tri mjeseca, kada je Janukovič odbacio trgovinski sporazum sa EU i umjesto toga prihvatio rusku pomoć od 15 milijardi dolara.

Ukrajina, država od 46 miliona stanovnika, sa oslabljenom ekonomijom i endemskom korupcijom, našla se u centru borbe između Moskve i Zapada.

Sinoć je vatra plamtjela duž barikada između demonstranata i policije, ali nije bilo znakova da će se ponoviti nasilje od utorka. Demonstranti za izazivanje krvoprolića optužuju provladine provokatore, poznate kao tituške, dok vlada tvrdi da su umiješane pristalice radikalnog Desnog sektora.

Vladimir Putin i Viktor Janukovič

Ruski predsjednik Vladimir Putin i Janukovič su razgovorili preko telefona i osudili nasilje kao pokušaj puča, rekao je portparol Kremlja. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je optužio Zapad za ohrabrivanje ekstremista „da djeluju izvan zakona“.

Novac iz Moskve kasni

Moskva je objavila da će nastaviti isplatu pomoći Kijevu, obećavši dvije milijarde dolara nekoliko sati prije početka policijske akcije.

Neredi su izbili i izvan Kijeva. Jedna žena je navodno ubijena prilikom pokušaja upada u zgradu koja pripada bezbjednosnim službama u Hmeljnickom

Snage bezbjednosti su zauzele oko trećinu trga - dio koji je najbliži zgradama vlade i parlamenta - dok su demonstranti pojačali odbranu na ostatku „Euro-Majdana“.

U apokaliptičnom prizoru, demonstranti su gađali kamenicama, petardama i Molotovljevim koktelima, dok je policija koristila vodeni top i šok bombe. Obje strane su optužile jedan drugu za korišćenje bojeve municije.

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, stradalo je deset policajaca, najmanje 14 demonstranata, novinar lista „Vesti“ na ruskom jeziku, kojeg su maksirani muškarci izvukli iz taksija i ubili.

Policajci pogođeni iz snajpera

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da su povrijeđena 263 demonstranta i 342 policajca. Petorica policajaca su navodno pogođena identičnom snajperskom vatrom u glavu i vrat. Novinari su saopštili da su neki demonstranti na barikadama nosili oružje.

Neredi su izbili i izvan Kijeva. Jedna žena je navodno ubijena prilikom pokušaja upada u zgradu koja pripada bezbjednosnim službama u Hmeljnickom.

U zapadnom gradu Lavov je napadnuto sjedište policije, a demonstranti su navodno oteli policijske automobile i oružje. Protivnici vlade su takođe zauzeli sjedište lokalne vlade u gradu Ivano-Frankivsk. Lokalni mediji su javili da je zapaljena policijska stanica u Ternopolju, takođe na zapadu zemlje.

Mnogi na zapadu države vide Janukoviča kao korumpiranog saveznika Rusije i oligarha sa istoka, gdje se govori ruski.

Galerija

Bonus video: