EU razmatra uvođenje sankcija Ukrajini

Govoreći o "tragičnom pogoršanju situacije u Ukrajini", Eštonova je "pozvala sve odgovorne da odmah prekinu nasilje"
0 komentar(a)
Ukrajina protesti, Foto: Reuters
Ukrajina protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2014. 11:57h

EU ćee razmotriti uvođenje sankcija odgovornima za represiju u Ukrajini, navodi se danas u saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

Eštonova je za danas sazvala sastanak ambasadora EU zaduženih za pitanja bezbjednosti, na kojem će, kako je najavljeno, "sve opcije biti razmotrene, uključujući sankcije protiv odgovornih za represiju i kršenje ljudskih prava".

Ona je za sjutra zakazala i vanredni sastanak ministara inostranih poslova EU na kojem će se razmotriti kriza u Ukrajini i eventualno uvođenje sankcija.

Govoreći o "tragičnom pogoršanju situacije u Ukrajini", Eštonova je "pozvala sve odgovorne da odmah prekinu nasilje".

Ona je pozvala vlasti i sve političke snage da preuzmu odgovornost i okrenu se političkom rješenju krize. "Nadamo se da će zemlje članice EU moći brzo da se usaglase o mjerama protiv odgovornih za nasilje i prekomjernu upotrebu sile", izjavio je i predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

EU je podjeljena po pitanju sankcija, podsjetio je šef belgijske diplomatije Didije Rejnders. "Nema jedinstva u okviru EU jer više zemalja susjeda Ukrajine ne žele da krenu putem sankcija", rekao je taj zvaničnik.

U žestokim sukobima koji su izbili juče između policije i demonstranata Kijevu poginulo je 25 osoba, a više stotina ih je povrijeđeno.

Bonus video: