Kremlj krivi opoziciju za krvoproliće

"Među ubijenima i povrijeđenima su pripadnici snaga bezbjednosti koji brane državu i žele da obezbijede red i mir, kao i civilno stanovništvo"
2 komentar(a)
Ukrajina protesti, Foto: Reuters
Ukrajina protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2014. 11:45h

Krv je prolivena u Ukrajini zbog kriminalnog djelovanja radikalne opozicije, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Rusija je zvanično pozvala ukrajinsku opoziciju da hitno okonča krvoproliće i da odmah obnovi pregovore sa legitimno izabranom vlašću, bez prijetnji i ultimatuma.

"Među ubijenima i povrijeđenima su pripadnici snaga bezbjednosti koji brane državu i žele da obezbijede red i mir, kao i civilno stanovništvo", navodi se u saopštenju.

Rusija je navela da je "Ukrajina prijateljska, bratska država i strateški partner".

"Upotrebićemo sav svoj uticaj kako bi zavladali red i mir", navodi se u saopštenju.

Kako prenose mediji, ruski predsjednik Vladimir Putin je tokom noći razgovarao sa ukrajinskim kolegom Viktorom Janukovičem preko telefona.

Rusija je prethodnih dana navodila da ostaje pri stavu da neće intervenisati povodom situacije u Ukrajini, ali i da Zapad ne bi trebalo da se miješa u unutrašnje stvari te zemlje.

Na drugoj strani, evropski zvaničnici su sazvali vanredni sastanak na kome će se, prema najavama, raspravljati i o uvođenju sankcija Ukrajini

U EU za krvoproliće uglavnom krive režim Viktora Janukoviča.

Bonus video: