Grinpis izručio pet tona uglja ispred Jelisejske palate

Aktivisti Grinpisa su izručili pored uglja i 2.000 litara vode zagađenje tricijumom, pogonskim gorivom za proizvodnju atomskog oružja
1 komentar(a)
Grinpis, Foto: Reuters
Grinpis, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2014. 10:13h

Međunarodna ekološka organizacija Grinpis izručila je pet tona uglja ispred Jelisejske palate u Parizu, zahtijevajući da Evropa do 2030. godine proizvodi do 45 odsto obnovljive energije, prenose francuski mediji.

Nešto prije sedam sati, desetak aktivista Grinpisa je parkiralo kamion sa ugljem, simbolom ogrjeva koji izaziva veliku zagađenost vazduha, a koji se dosta koristi u Njemačkoj.

U Jelijsejskoj palati danas će biti održan njemačko-francuski savjet ministara.

Francuski predsjednik Fransoa Oland i njegovi ministri će se sastati sa njemačkom delegacijom koju predvodi kancelarka Angela Merkel.

Tokom dana pridružiće im se i predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Aktivisti Grinpisa su izručili pored uglja i 2.000 litara vode zagađenje tricijumom, pogonskim gorivom za proizvodnju atomskog oružja.

Grinpis je naveo da je tricijum uzeo iz okoline Haga.

Tom akcijom, Grinpis traži da se u Njemačkoj manje troši i proizvodi ugalj, a da se u Francuskoj manje proizvodi nuklearna energija.

U saopštenju Grinpisa objavljenom pod naslovom "Gospođo Merkel i gospodine Oland - ne uglju i nuklearnoj energiji", navodi se da ta organizacija traži 45 odsto proizvodnje obnovljive energije u Evropi i da se taj cilj dostigne do 2030. godine.

Zemlje članice Evropske unije će 20. i 21. marta razmatrati u Briselu to energetsko pitanje.

Bonus video: