Bivše članice "Pussy Riot" puštene iz pritvora

Zapadni mediji ih i dalje često nazivaju članicama čuvene ruske pank grupe
12 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2014. 15:58h

Bivše članice ruskog pank benda Pusi rajot, Nadežda Tolokonjinova i Marija Aljohina, puštene su nakon što su provele nekoliko sati u policijskom pritvoru u Sočiju.

Tolokonjinova i Aljohina su puštene nekoliko sati nakon što ih je ruska policija zadržala u pritvoru u Sočiju, gradu u kojem se od 7. do 23. februara održavaju Zimske olimpijske igre.

Kako javlja reporter američke mreže CBC iz Sočija, članice Pusi rajota napustile su policijsku stanicu noseći maske.

Nadežda Tolokonjinova je na svom nalogu na Tviteru napisala:

"Bile smo uhapšene i optužene za krađu".

Ona je navela i da ih je policija privela dok su šetale centrom grada, kao i da je sa njima privedena još jedna djevojka koja je bila u ad hok organizovanoj grupi na ulici.

“U trenutku kada smo privedene nismo sprovodile nikakve akcije, samo smo šetale Sočijem“, napisala je Tolokonjinova na Tviteru, dodajući da je cilj njihovog boravka u Sočiju da izvedu performans sa novom pjesmom koja se zove “Putine, naučićemo te kako da voliš svoju otadžbinu“.

Tolokonjinova i Aljohina bile su zadržane u policijskoj stanici u predgrađu Sočija, Adleru, ali protiv njih nisu podignute nikakve optužnice.

Pjotr Verzilov, muž Nadežde Tolokonjinove, kaže da je policija njegovu suprugu sumnjičila za krađu u lokalnom hotelu. Prema njegovim rečima, policija ih je privodila tri puta u prethodnih nekoliko dana.

“Očigledno je da pokušavaju da nas spriječe da uživamo u Sočiju tako što nas stalno provjeravaju i privode”, rekao je Verzilov.

On kaže i da je grupa aktivista i u ponedjeljak zadržana u policijskoj stanici.

“Bili su vrlo oprezni, tako da smo shatili da su oni samo službenici na nižem nivou koji slušaju naređenja nadređenih – koja vjerovatno stižu sa visokih pozicija u Sočiju ili Moskvi. Policajci na terenu nisu imali mnogo informacija”, naveo je on.

Tri članice Pusi Rajota - Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Jekatarina Samucevič - osuđene su u avgustu 2012. na dvije godine zatvora zbog “pank molebana” izvedenog u crkvi u Moskvi u februaru iste godine.

Samuvevičeva je u oktobru 2012. oslobođena iz zatvora, poslije žalbenog postupka, dok su Tolokonjikova i Aljohina puštene iz zatvora nakon što je ruski parlament, na predlog predsjednika Vladimira Putina, u decembru prošle godine usvojio izmjene Zakona o amnestiji.

Bend Pusi rajot je prošlog mjeseca, međutim, saopštio da su Tolkonjikova i Aljohina izbačene iz tog sastava, budući da su učestvovale na svečanosti "Amnesti internešnala“ u Njujorku, koju je bend ocijenio kao "kapitalističku proslavu" u suprotnosti sa ideologijom benda.

Galerija

Bonus video: