Odgovor Barozu

Salmond: Nijedna članica EU ne protivi se članstvu Škotske

Salmond vodi kampanju za nezavisnost Škotske i zakazao je referendum o tome za 18. septembar
2 komentar(a)
Aleks Salmond, Foto: Beta/AP
Aleks Salmond, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.02.2014. 16:20h

Škotski premijer Aleks Salmond izjavio je da se nijedna zemlja članica Evropske unije (EU) nije izjasnila da bi bila protiv ulaska Škotske u EU.

Salmond vodi kampanju za nezavisnost Škotske i zakazao je referendum o tome za 18. septembar.

"Nijedna zemlja članica nije nagovijestila da bi blokirala ulazak Škotske u EU", rekao je Salmond odgovarajući na jučerašnju izjavu predsjednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza.

Barozo je rekao da bi, u slučaju da iz neke od zemalja članica EU otcijepljenjem nastane nova država, ta nova država morala da podnese zahtjev za članstvom u EU.

Barozo je u razovoru za Bi Bi Si (BBC) istakao da je važno da ulazak takve zemlje u EU moraju da odobre sve članice Unije, a da bi bilo "ekstremno teško" dobiti odobrenje od svih članica EU ako nova članica Unije dolazi iz jedne od postojećih članica.

Barozo je, govoreći o slučaju Škotske, naveo da će biti "izuzetno teško, ako ne i nemoguće" da se nezavisna Škotska priključi EU.

Nezavisna Škotska bi, kako je ukazao, morala da zatraži članstvo u EU i da dobije odobrenje svih sadašnjih članova Unije.

Kraljevina Škotske je bila nezavisna država do 1. maja 1707. godine kada je ukazom o ujedinjenu ušla u zajednicu s Kraljevinom Engleske i tako je nastalo Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije.