Ukrajina: Amnestija za sve uhapšene demonstrante

Više stotina demonstranata u Kijevu ranije danas je postavilo ultimatum vlastima tražeći potpunu amnestiju opozicionih aktivista
0 komentar(a)
Ukrajina protest, Kijev protest, Foto: Reuters
Ukrajina protest, Kijev protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2014. 20:34h

Ukrajinske vlasti saopštile se da će dati amnestiju svim demonstrantima uhapšenim tokom protesta koji su tri mjeseca potresali zemlju.

Ovo je je bio ključni zahtjev opozicije poslije napuštanja javnih zgrada.

"Zakon o amnestiji stupa na snagu 17. februara, i na osnovu njega će se odustati od krivičnog gonjenja onih koji su počinili prestupe", saopštilo je ukrajinsko tužilaštvo, prenosi AFP.

Više stotina demonstranata u Kijevu ranije danas je postavilo ultimatum vlastima tražeći potpunu amnestiju opozicionih aktivista, samo nekoliko sati nakon što su napustili gradsku vijećnicu. Kako prenosi AFP, oni zahtijevaju bezuslovnu rehabilitacuju demonstranata.

"Objavljujemo ultimatum vlastima - ako odmah ne proglasite potpunu i bezuslovnu rehabilitaciju demonstranata u 2.000 slučajeva, mi ćemo ponovo zauzeti gradsku vijećnicu", saopštio je poslanik iz opozicione partije Sloboda, Andrij Ilenko, navodi AFP.

Ranije danas, ukrajinski demonstranti napustili su gradsku vijećnicu, koju su okupirali prije više od dva mjeseca, pošto su vlasti oslobodile sve pritvorene učesnike protesta.

Vođa protestnog pokreta Ruslan Andrijko je izjavio da će za sada demonstranti ostati ispred zgrade pošto se demonstracije protiv predsjednika Viktora Janukoviča nastavljaju.

Gradska većnica postala je "štab revolucije" pošto su je demonstranti zauzeli 1. decembra, nakon što su bezbjednosne snage noć raznije razbile demonstracije.

Bonus video: