Barozo: Ako Škotska izglasa nezavisnost, teško će postati član EU

"Biće jako teško dobiti pristanak svih zemalja članica oko integrisanja nove države članice proizašle iz zemlje" koja je već u EU, ponovio je on
15 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2014. 19:11h

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo ocijenio je u nedjelju da bi bilo "izuzetno teško, čak nemoguće" za nezavisnu Škotsku da pristupi EU, u slučaju pozitivnog ishoda referenduma o nezavisnosti u rujnu.

"Mislim da će biti izuzetno teško, čak nemoguće" za nezavisnu Škotsku da uđe u EU jer prijem u EU neke zemlje proizašle iz zemlje članice Evropske unije "moraju odobriti sve ostale članice Unije", izjavio je Barozo na BBC-u.

"Biće jako teško dobiti pristanak svih zemalja članica oko integrisanja nove države članice proizašle iz zemlje" koja je već u EU, ponovio je on.

"Vidjeli smo već da se Španija usprotivila priznavanju Kosova što je u izvjesnoj mjeri sličan slučaj jer se radi o novoj zemlji", dodao je on.

Ilustracija (foto: Shutterstock)

Barozo je, međutim, kazao da "škotski narod mora odlučiti o svojoj budućnosti" na istorijskom glasanju koje se organizuje 18. septembra.

Škotske vlasti vrše pritisak za pregovore između Škotske i Evropske komisije nakon što je Barozo, prošle godine u razgovoru za britanski BBC izjavio kako će prema zakonima EU, Škotska, ukoliko izglasa odvajanje od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, morati da podnese zahtjev za članstvo u EU.

Podršku odvajanju od britanske krune poslije 307 godina dalo je 29 odsto od 1.000 ispitanih građana u februaru, što je tri odsto više u odnosu na novembarske rezultate, dok je podrška ostanku u sastavu Britanije stabilna sa 42 odsto glasova, prenio je Rojters.

Galerija

Bonus video: