Kijev: Demonstranti napustili gradsku vjećnicu

Agencija AFP ocjenjuje da ovaj postupak demonstranata predstavlja izuzetno simboličan ustupak da bi se smanjile tenzije u zemlji
0 komentar(a)
Ukrajina protesti, Foto: Reuters
Ukrajina protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2014. 10:22h

Ukrajinski demonstranti napustili su danas gradsku vjećnicu, koju su okupirali prije više od dva mjeseca, pošto su vlasti oslobodile sve pritvorene učesnike protesta.

Vođa protestnog pokreta Ruslan Andrijko je izjavio da će zasad demonstranti ostati ispred zgrade pošto se demonstracije protiv predsjednika Viktora Janukoviča nastavljaju.

Gradska vjećnica postala je "štab revolucije" pošto su je demonstranti zauzeli 1. decembra, nakon što su bezbjednosne snage noć raznije razbile demonstracije.

Agencija AFP ocjenjuje da ovaj postupak demonstranata predstavlja izuzetno simboličan ustupak da bi se smanjile tenzije u zemlji.

Nakon što su demonstranti napustili zgradu u nju je ušao švajcarski ambasador u Kijevu, čija zemlja trenutno predsjedava Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju, čiji je Ukrajina član.

"Švajcarsku su obje sukobljenje strane pozvale da učestvuje u procesu prenosa gradske vjećnice vlastima", izjavio je novinarima ambasador Kristijan Šenenberger.

Oslobađanje te ustanove jedan je od uslova koji su vlasti postavile da bi bile povučene optužnice protiv oslobođenih aktivista.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič je juče apelovao na opoziciju da i sama učini neke ustupke, nakon što je on potpisao zakon o amnestiju, na osnovu kojeg su puštena 234 uhapšena demonstranta.

Najavljeno je da će optužnice protiv njih biti povučene u roku od mjesec dana, počev od utorka, 18. februara, ukoliko bude ispunjen uslov iz zakona o amnestiji da demonstranti napuste okupirane ustanove u Kijevu.

Za danas u podne je opozicija zakazala još jedan masovni protest, sa ciljem da se, kao je objavljeno, "mirnom ofanzivom" izdejstvuje ispunjavanje zahtjeva protesta.

Bonus video: