Italija: Napolitano nastavlja konsultacije o imenovanju premijera

Enriko Leta juče je podnio ostavku pošto je izgubio povjerenje svojih bivših saveznika u Demokratskoj partiji
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2014. 15:16h

Predsjednik Italije Đorđo Napolitano je danas nastavio konsultacije sa političkim liderima o izboru novog premijera nakon što je Enriko Leta juče podnio ostavku, prenose italijanski mediji.

Najvjerovatnije je da će Napolitano na tu funkciju imenovati gradonačelnika Firence Matea Rencija (39) koji bi tako postao najmlađi premijer Italije , prenosi Ansa.

Enriko Leta juče je podnio ostavku pošto je izgubio povjerenje svojih bivših saveznika u Demokratskoj partiji lijevog centra.

Predsjednik Đorđo Napolitano i danas ima konsultacije sa nizom političkih lidera a, između ostalih, razgovarao je i sa bivšim premijerom Letom i liderom opozicije Silvijem Berluskonijem.

Leta je podnio ostavku juče nakon što je Demokratska partija pozvala na formiranje nove vlade predloživši da na njeno čelo dođe 39-godišnji Renci.

Renci je obećao radikalne programe reformi kako bi suzbio veliku nezaposlenost, podstakao privredni rast i smanjio izdvajanja za glomaznu birokratiju, navodi AFP.

Ankete pokazuju da Renci uživa veliku popularnost i mnogi ga vide kao svežu snagu u diskreditovanom političkom sistemu Italije.

Galerija

Bonus video: