Njemačka: Ministar poljoprivrede podnio ostavku

Fridrih je, u kratkom obrazloženju ostavke, rekao da je pritisak na njega u posljednjim satima nije imao potrebnu koncentraciju i mir
2 komentar(a)
Hans-Peter Fridrih, Foto: Reuters
Hans-Peter Fridrih, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2014. 17:52h

Ministar poljoprivrede Hans-Peter Fridrih podnio je ostavku zbog slučaja Sebastijana Edatija, osumnjičenog za pedofiliju, jer je politički pritisak bio preveliki.

Fridrih je, u kratkom obrazloženju ostavke, rekao da je pritisak na njega u posljednjim satima toliko porastao da on nije imao više potrebnu koncentraciju i mir, ali i ni političku podršku za obavljanje svojih zadataka.

"Doviđenja. Ja ću doći ponovo", rekao je Fridrih, koji se tereti da je u oktobru prošle godine upoznao vođstvo Socijaldemokratske partije (SPD) sa aktivnostima u istrazi protiv Edatija (SPD).

Fridrih, političar iz redova bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske partije Hrišćansko-demorkatske unije (CDU), kancelara Angele Merkel se tereti da je, kao ministar unutrašnjih poslova u oktobru lane informisao šefa SPD Zigmara Gabrijela o međunarodnoj istrazi protiv pedofila u kojoj je "isplivalo" i Edatijevo ime i time odao tajnu, odnosno, možda uticao da osumnjičeni u međuvremenu uništi sporni materijal, prenose mediji.

Prema posljednjim informacijama, osumnjičeni Edati je moguće fotografije dječje pornografije i posjedovao, ali je prilikom pretresa stana i službenih prostorija jedva pronađen sporni materijal, prenose mediji, navodeći da je tužilaštvo žestoko kritikovalo postupak širenja informacija iz oktobra.

Fridrihovu ostavku su tražili i opoziciona partija Ljevica, ali i liberali bivšeg šefa njemačke diplomatije Gvide Vestervela, koji su sada vanparlamentarna stranka.

Bonus video: