Ukrajina: Svi uhapšeni demonstranti pušteni na slobodu

Puštanje pritvorenih je dio zakona o amnestiji koji je prošlog mjeseca usvojio parlament u okviru nastojanja da se okonča kriza
86 pregleda 3 komentar(a)
Ukrajina, protesti, Foto: Reuters
Ukrajina, protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2014. 14:46h

Ukrajinska opozicija saopštila je danas da su svi demonstranti koji su bili zatvoreni tokom gotovo tromjesečnih demonstracija oslobođeni na osnovu zakona o amnestiji.

Štab nacionalnog otpora, grupa koja ujedinjuje tri vodeće ukrajinske opozicione partije, saopštila je danas da su oslobođeni posljednji od 234 pritvorena demonstranta, prenijela je agencija AP.

Puštanje pritvorenih je dio zakona o amnestiji koji je prošlog mjeseca usvojio parlament u okviru nastojanja da se okonča kriza sa kojom je suočen predsjednik Viktor Janukovič.

Za sada nije jasno da li će demonstranti napustiti vladine zgrade koje su zauzeli u Kijevu i zapadnim djelovima zemlje pošto je to zakonom bilo predviđeno kao uslov za amnestiju, navodi AP.

U međuvremenu, opozicija je danas pozvala na novi, masovni protest u nedjelju kako bi pripremili "mirnu ofanzivu" pošto se čini da su pregovori sa vlastima zapali u blokadu, prenosi AFP.

"Glavno pitanje o kojem će biti riječi na protestu u nedjelju biće mirna ofanziva aktivista kako bi bili ispunjeni zahtjevi demonstranata", saopštila je partija Julije Timošenko koja se nalazi u zatvoru.

Masovne demonstracije u Kijevu biće 11. protest po redu otkako su nemiri izbili u novembru prošle godine a trebalo bi da počnu u podne po lokalnom vremenu na Trgu Nezavisnosti, središtu protesta u centru ukrajinske prijestonice, navodi AFP.

Bonus video: