Nove brige za Restisa: "Uhvatili" mu brodove u Iranu

Makar jedan brod je bio 11. februara na doku u luci Bandar Imam Khomeini, koja je pod upravom sankcionisane iranske Tidewater Middle East Co
92 pregleda 1 komentar(a)
Viktor Restis, Foto: Reuters
Viktor Restis, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2014. 11:10h

Uticajni lobisti protiv iranskog nuklearnog programa pozvali su grčkog brodovlasnika Viktora Restisa da razjasni internu politiku svoje brodske imperije prema Iranu.

Američka NVO Ujedinjeni protiv nuklernog Irana (UANI) tražila je isto i od firme Enterprises Shipping and Trading S.A. (EST) koja upravlja Restisovima brodovima, kao i od predsjednika EST Georga Sarisa, piše Plovidba.me.

EST je konačno priznala kao i sam Restis ono što su više puta negirali – njihovi su brodovi više puta posjećivali Iran. Organizacije UANI je objavila da je Restisov advokat Antonis Lagadianos potvrdio njihove podatke kako su brodovi pod vođstvom EST napravili osam različitih posjeta (port of calls) Iranu u periodu od 2012-2013. godine.

Makar jedan brod je bio 11. februara na doku u luci Bandar Imam Khomeini, koja je pod upravom sankcionisane iranske Tidewater Middle East Co.

Mark D. Valas, izvršni direktor UANI podsjetio je kako su Restis i Saris tvrdili kako imaju “striktnu” politiku koja zabranjuje poslovanje u Iranu.

“Sada postoje samo dva objašnjenja ove kontradikcije – ili su Restis i EST prekršili I krše svoja ‘striktna’ pravila... ili ta pravila nikad nijesu postojala“, rekao je Valas. On je rekao da Restis i EST moraju da preuzmu odgovornost za svoje poslove sa Iranom, kao i da bogati Grk duguje sudske troškove UANI za proces koji je pokrenuo protiv njih.

Restis, čija je firma zakupac crnogorskog grada-hotela Sveti Strefan, nedavno je pušten da se brani sa slobode od optužbi za finansijske malverzacije.

Bonus video: