Ministri EU protiv uzgajanja GMO

Prema podacima Evropske komisije, kukuruz "MON 810" uzgaja se na samo 1,35 odsto cjelokupnih polja kukuruza u EU, i to pretežno u Španiji, na 116.306 hektara
1 komentar(a)
GMO, Foto: Shutterstock
GMO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.02.2014. 18:46h

Ministri iz 12 zemalja Evropske unije pisali su evropskom komesaru za zdravstvo Toniju Borgu, tražeći da ne odobri uzgajanje genetski modifikovanog kukuruza.

Na sastanku u Briselu sa početka ove nedjelje, članice Unije povele su žučnu debatu o uzgoju GMO u Evropi, pri čemu se 19 od 28 država Unije izjasnilo protiv uzgajanja američkog kukuruza "Pionir 1507", četiri zemlje su bile suzdržane, dok je pet zemalja podržalo uzgoj nove vrste, javlja "Raša tudej".

Tih 19 zemalja, međutim, nema kvalifikovanu većinu da odbaci predlog, zbog čega će se taj predlog sada naći pred Evropskom komisijom, na kojoj je posljednja riječ.

Evropski poljoprivredni proizvođači uglavnom se protive genetski modifikovanim usjevima, koji se uzgajaju u Americi i Aziji, jer, kako tvrde, takvi usjevi mogu imati velike rizike po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Prema podacima Evropske komisije, kukuruz "MON 810" uzgaja se na samo 1,35 odsto cjelokupnih polja kukuruza u EU, i to pretežno u Španiji, na 116.306 hektara.

Bonus video: