Rusija ima svog favorita za predsjednika Egipta: Putin izabrao Sisija

Predsjednički izbori u Egiptu biće održani vjerovatno krajem aprila, a El-Sisi bi tek trebalo da zvanično istakne svoju kandidaturu.
3 komentar(a)
Al Sisi i Putin, Foto: Reuters
Al Sisi i Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2014. 14:18h

Ruski predsjednik Vladimir Putin je danas na sastanku sa načelnikom egipatske vojske Abdel-Fatahom al-Sisijem u Moskvi izrazio podršku njegovoj kandidaturi na predstojećim predsjedničkim izborima u Egiptu, objavili su ruski mediji.

Putin je na početku sastanka izjavio da mu je poznato da je Al-Sisi odlučio da se kandiduje za predsednika i poželeo mu da na tim izborima odnese pobedu, prenijela je agencija AP.

Predsjednički izbori u Egiptu biće održani vjerovatno krajem aprila, a Al-Sisi bi tek trebalo da zvanično istakne svoju kandidaturu.

On je značajno dobio na popularnosti i moći nakon što je odigrao važnu ulogu u svrgavanju sa vlasti prvog demokratski izabranog predsjednika Mohameda Morsija.

Vojska je bila na vlasti do izbora Morsija na predsjedničkim izborima u junu 2012. godine, ali ga je poslije samo godinu dana zbacila s vlasti, pod optužbama da je izdao revoluciju kojom je svrgnut Mubarak prije tri godine.

Svjetski mediji navode da je cilj posjete Sisija Moskvi finalizovanje ugovora o isporuci oružja vrijednog dvije milijarde dolara, čime bi Rusija značajno proširila vojni uticaj na Kairo koji se smatra ključnim američkim saveznikom na Bliskom istoku.

Posjeta jednog vojnog komandanta najvišeg ranga poput maršala Sisija krajnje je neuobičajena za egipatske prilike.

To je njegovo prvo putovanje van zemlje od svrgavanja Morsija u julu prošle godine.

Bonus video: