Velika Britanija: Poplave se nastavljaju, pala i prva žrtva

Britanska nacionalna Meteorološka služba je objavila upozorenje najvišeg nivoa "zbog izuzetno jakog vjetra" na području zapada Velsa i sjeveroistoka Engleske
1 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2014. 09:58h

Poplave u Velikoj Britaniji su odnijele prvu žrtvu na jugozapadu zemlje, dok je zbog vjetra orkanske jačine gotovo 150.000 domaćinstava ostalo bez električne energije, objavili su britanski mediji.

Udari vjetra brzine od 160 kilometara na čas su sinoć pogodili djelove Engleske i Velsa, a predviđa se da će danas vodostaj rijeke Temze na nekim mjestima porasti na najviši nivo za posljednjih 60 godina, usljed čega će biti ugroženi gradovi i sela zapadno od Londona, prenijela je agencija AFP.

Jedan muškarac je u Viltširu, na jugozapadu Engleske, preminuo od udara struje dok je pokušavao da pomjeri drvo koje je od udara vjetra palo na elektrovodove, dok je 147.000 domaćinstava, uglavnom u Velsu, ostalo bez električne energije usljed oluje.

U gradiću Egam čamci su neophodni (foto: Beta/AP)

Zbog nevremena je došlo i do haosa u saobraćaju, pa je jedan voz sa više stotina putnika u Jorkširu, na sjeveru Engleske, stajao duže vrijeme pošto su pokidani elektrovodovi na tom mjestu.

Britanska nacionalna Meteorološka služba je objavila upozorenje najvišeg nivoa "zbog izuzetno jakog vjetra" na području zapada Velsa i sjeveroistoka Engleske.

Od kad su 29. januara Englesku zahvatile poplave, pod vodom je bilo više od 1.100 domaćinstava duž Temze, a na snazi su i dalje upozorenja najvišeg nivoa za poplavu na 14 područja u čitavoj zemlji.

Vremenska prognoza ukazuje da se do sjutra na jugozapadu Engleske može očekivati još 70 milimetara kiše.

Galerija

Bonus video: