Kiparski Grci i Turci se dogovorili: Radiće na stvaranju federacije

"Status kvo" na Kipru "neprihvatljiv" i potvrdili da će dogovor imati pozitivan uticaj na čitav region"
2 komentar(a)
Nikos Anastasijadis, Derviš Eroglu, Foto: Reuters
Nikos Anastasijadis, Derviš Eroglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2014. 12:01h

Lideri dva naroda na Kipru postigli su juče dogovor da rade na novom sistemu podjele vlasti u pokušaju da okončaju podjelu ostrva koja dovodi u pitanje pridruživanje Turske Evropskoj uniji (EU) i komplikuje odnose sa Grčkom.

Lideri dva najveća naroda na Kipru - Grka i Turaka naveli su da će težiti stvaranju (jedinstvene) federacije sačinjene od dvije zone na ostrvu koja je decenijama bilo podijeljeno, prenijela je agencija Rojters.

Predsjednik Republike Kipar Nikos Anastasijadis i lider kiparskih Turaka Derviš Eroglu obećali su, u zajedničkoj izjavi, da će raditi da "što prije moguće" dođe do zaključivanja sporazuma o okončanju podjele Kipra.

Kipar je pristupio EU 2004. i još je podijeljeno ostrvo zbog odbijanja kiparskih Grka da prihvate predlog UN o "ponovnom ujedinjenju" koje su prethodno prihvatili kiparski Turci.

U izjavi koja je izdata pošto su dva lidera ponovo pokrenula mirovne pregovore poslije gotovo dvogodišnje pauze, navodi se da je "status kvo" na Kipru "neprihvatljiv" i potvrdili da će dogovor imati pozitivan uticaj na čitav region, dodaje AFP.

"Lideri su izrazili odlučnost da nastave strukturne pregovore na način koji vodi do rezultata. Lideri će imati za cilj da postignu sporazum što je prije moguće i održe odvojene, istovremene, referendume (u obije zajednice) poslije toga", navodi se u izjavi.

Zajednička izjava koja je pročitana nije značajno različita od prethodnih izjava, navodi AFP i dodaje da je više poslužila da uvjeri druge strane (posrednike) uključene u razgovore, pošto su mirovni pregovori o Kipru "zastali" sredinom 2012. godine.

Kipar je pristupio EU 2004. i još je podijeljeno ostrvo zbog odbijanja kiparskih Grka da prihvate predlog UN o "ponovnom ujedinjenju" koje su prethodno prihvatili kiparski Turci.

Kipar je od 1974. godine faktički podijeljen između grčke i turske zajednice na međunarodno priznatu Republiku Kipar, koju nastanjuju pretežno Grci, i takozvanu Tursku Republiku Sjeverni Kipar - na sjeveru mediteranskog ostrva, koji kontrolišu Turci i koju priznaje samo Ankara.

Teritoriju "Sjevernog Kipra", približno 37 odsto ostrva, u invaziji je zauzela turska vojska poslije državnog prevrata pristalica prisajedinjenja Kipra Grčkoj, a nezavisnost je proglašena 1983. godine.

Bonus video: