Velika Britanija: Situacija kritična, poplave nastavljaju da prijete

Agencija za zaštitu životne sredine dodaje da će novi domovi biti poplavljeni u Vorčesteru, pošto rijeka Severn i dalje raste i "ne vidi se tome kraj"
3 komentar(a)
Nevrijeme Britanija, Foto: Beta
Nevrijeme Britanija, Foto: Beta
Ažurirano: 12.02.2014. 10:27h

Poplave i danas prijete djelovima Velike Britanije pošto je više hiljada domova preplavljeno i na snazi je i dalje 14 upozorenja na velike poplave u Berkširu i Sariju i Somersetu, a meteorolozi najavljuju olujno nevrijeme narednih dana, javljaju svjetske agencije.

Britanska meteoloska služba izdala je upozorenje da stanovništvo bude spremno na jak vjetar i do 100 kilometara na čas u obalnom području Velsa, uz snijeg u sjevernim i zapadnim djelovima i novu kišu u ostalim djelovima ostrva, navodi BBC.

U Dačetu, više od 1.700 domova nema struje od sinoć, dok iz policije grofovije Surej na jugu Engleske upozoravaju stanovništvo na poplave u okrugu "bez presedana" i upozoravaju da će još 2.500 domova biti u opasnosti uz nastavak evakuacije koja je u toku u području Stejns i Egham.

Agencija za zaštitu životne sredine dodaje da će novi domovi biti poplavljeni u Vorčesteru, pošto rijeka Severn i dalje raste i "ne vidi se tome kraj".

BBC prenosi da je i dalje nekoliko željezničkih linija u prekidu, uz nastavak (redovnog) kašnjenja na liniji između Ridinga i Londona pošto je voda poplavila sinalizaciju i elektroniku na liniji Mejdenhed.

Istovremeno porast vodostaja prognozira se i na rijekama u Hidordširu i Vočesterširu u narednih nekoliko dana, dok ozbiljne poplave koje i dalje prijete duž toka rijeke Temze pošto će vodostaj ostati veoma visok u narednim danima.

Bonus video: