EU neće uvoditi sankcije Ukrajini. Za sada

Ako vidimo da predsjednik Viktor Janukovič i njegova vlast sprječavaju dijalog, moraćemo razmisliti i o sankcijama, poručio je njemački ministar
2 komentar(a)
Protesti u Kijevu, Foto: Reuters
Protesti u Kijevu, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.02.2014. 08:01h

Ministri vanjskih poslova Evropske unije (EU) odbili su u ponedjeljak mogućnost da uskoro uvedu sankcije ukrajinskom režimu, ističući ipak da ta mogućnost ostaje ako se stanje pogorša.

"Saglasni smo da za sada nije nužno donijeti odluku o sankcijama", rekao je njemački ministar Frank-valter Štanmejer nakon sastanka u Briselu . "Međutim, ako vidimo da (predsjednik Viktor) Janukovič i njegova vlast sprječavaju dijalog, moraćemo razmisliti i o sankcijama", dodao je on.

U zaključcima sa susreta ministri ističu da EU nastavlja "s velikom zabrinutošću pratiti političku krizu u Ukrajini" i da će "i nadalje biti spremna brzo reagovati ako se stanje pogorša".

Naglašavaju i potrebu formiranja "nove vlade" koja će okupiti sve društvene činioce i koja će biti sposobna da sprovede "ustavne reforme kako bi dala veća ovlašćenja parlamentu i pripremila pravedne i slobodne izbore".

"U tu svrhu, Evropska unija je spremna da nastavi napore kako bi pomogla Ukrajini zajedno s međunarodnom zajednicom i s njenim ustanovama kao što je MMF", kaže se u tekstu, prenose agencije.

"Za sada smo skloniji upotrebi 'šargarepe' nego 'štapa'", slikovito je rekao švedski ministar Karl Bilt, ali su pojedini ministri kazali da se pribojavaju zaoštravanja ruskog stava kada se završe Zimske olimpijske igre u Sočiju.

"Moramo se pripremiti za period nakon Sočija", rekao je luksemburški ministar Žan Aselborn.

Bonus video: