Engleska: Temza probila nasipe i poplavila nekoliko mjesta

Januar ove godine je Engleskoj donio najviše padavina još od 1766. godine
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2014. 21:01h

Rijeka Temza, koja je dostigla najviši vodostaj u posljednjih nekoliko godina, probila je danas nasipe i poplavila nekoliko gradova uzvodno od Londona.

Građani i pripadnici britanske vojske su pomoću vreća pijeska pokušali da ojačaju nasipe i spriječe izlivanje Temze, ali je ta rijeka danas na nekoliko mjesta probila nasip i poplavila više mjesta, uključujući centar gradića Dačet, prenijela je agencija AP.

Britanska Agencija za zaštitu životne sredine je objavila alarmantno upozorenja od poplave, što znači opasnost i po ljudski život, za 14 gradova uzduž Temze, počev od Vindzora, koji se nalazi na oko 30 kilometara od Londona.

Izvršni direktor Agencije, Pol Lejnster, izjavio je da će "ekstremni vremenski uslovi i ove nedjelje nastaviti da ugrožavaju zajednice", a strahuje se da će Temza sjutra probiti nasipe na još nekoliko mjesta.

Za sada nema opasnosti od izlivanja Temze u dijelu koji protiče kroz London, prvenstveno zahvaljujući takozvanoj "Brani na Temzi", odnosno nizu ogromnih metalnih brana nizvodno od centra Londona, koje mogu da budu spuštene u slučaju dolaska plimnog talasa.

Britanski premijer Kameron posjetio je područja pogođena poplavama (foto: Reuters)

Januar ove godine je Engleskoj donio najviše padavina još od 1766. godine.

Vremenske nepogode su uzrokovale i političku krizu, budući da građani oštro kritikuju vladu premijera Dejvida Kamerona zato što navodno nije primijenila dodatne mjere za zaštitu od poplave.

Kameron i njegov zamjenik Nik Kleg su danas posjetili poplavljena područja, a Kameron je tom prilikom negirao da je vlada sporo reagovala na poplave.

"Radimo na ovom problemu od trenutka kad je do njega došlo. Tamo gdje je bio potreban novac, obezbijedili smo ga. Tamo gdje je bila potrebna vojska, poslali smo vojnike", istakao je britanski premijer.

Galerija

Bonus video: