EU vrši pritisak: Ukrajini treba nova vlada i predsjednički izbori

Ministri su na sastanku ponovili da je EU spremna da pomogne Ukrajini finansijski, pod uslovom da se formira nova vlada
62 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2014. 19:13h

Evropska unija, uz oštru kritiku Janukoviča, zatražila je da se u Ukrajini formira nova vlada i pokrenu ustavne reforme za "fer predsjedničke izbore".

U zajedničkom saopštenju nakon sastanka ministara spoljnih poslova 28 zemalja članica EU u Briselu, navodi se da je Unija "uznemirena zbog kršenja ljudskih prava, nasilja, slučajeva nestalih lica, mučenja i zastrašivanja" do kojih je došlo zbog pokušaja vlasti da uguši proteste u zemlji, prenosi AP.

Ministri su na sastanku ponovili da je EU spremna da pomogne Ukrajini finansijski, pod uslovom da se formira nova vlada, koja bi "sprovela ekonomske i političke reforme".

Unija se do sada uzdržavala od uvođenja sankcija kao što su zabrana putovanja ili zamrzavanja imovine ukrajinskih čelnika, ali zahtev ministara da se sprovede ustavna reforma i prevremeni izbori odražavaju sve veće nestrpljenje u Uniji, ocenjuje AP.

Na barikadama ima i muzike (foto: Reuters)

"Nova vlada i ustavne reforme koje bi povratile ravnotežu vlasti i priprema za slobodne i fer predsedničke izbore doprineli bi da se Ukrajina vrati na održivi put reformi", poručili su ministri EU.

Ešton: Ponudićemo ekonomsku pomoć

Kako prenose RIA Novosti visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton je rekla da je Evropska unija spremna da u Ukrajini podrži dijalog "koji je od velikog značaja za rješavanje ondašnjeg stanja".

"Spremni smo da u okviru reformi koje je tamo neophodno sprovesti ponudimo ekonomsku pomoć, a podržavamo i kontakte sa drugim zemljama i organizacijama po tom pitanju", rekla je ona.

List "Wall Street Journal" je prošle nedjelje pisao, pozivajući se na zvaničnike Brisela i Vašingtona da EU i SAD rade na kratkoročnom paketu finansijske pomoći Ukrajini za koji će uslov biti ekonomske i političke reforme.

Prema pisanju ovog lista obim sredstava i uslovi za njihovo davanje još nisu razrađeni.

Ranije je evropski komesar za pitanje proširenja Štefan File rekao da je EU spremna da poveća pomoć Ukrajini ukoliko ona bude pokrenula političke i ekonomske reforme u pravcu saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Galerija

Bonus video: