Turska policija ispituje osumnjičenog za otmicu aviona

Zvaničnici kažu da je osumnjičeni imao bombu i pokušao da preusmjeri avion "Pegazus erlajnza" koji je poletio iz Harkova u Ukrajini
0 komentar(a)
Avion, Foto: Airteam Images / Guzelian
Avion, Foto: Airteam Images / Guzelian
Ažurirano: 08.02.2014. 12:55h

Turska policija ispituje Ukrajinca koji je, navodno, pokušao da otme avion i preusmjeri ga u Soči dok je u toku bilo otvaranje Zimske olimpijade.

Turska televizija TRT danas je objavila da policija pokušava da utvrdi da li je muškarac, identifikovan kao Artem Hozlov, povezan sa nekom terorističkom grupom, prenosi AP.

Zvaničnici kažu da je osumnjičeni imao bombu i pokušao da preusmjeri avion "Pegazus erlajnza" koji je poletio iz Harkova u Ukrajini.

Posada je uspjela da ga prevari i prinudno sleti u Istanbul, gdje su ga savladali pripadnici snaga bezbjednosti koji su krišom ušli u avion.

Ukrajinske vlasti su saopštile da su pokrenule istragu o terorizmu.

"Pokrenulli smo istragu o pokušaju izvršenja terorističkog čina i pokušaju otmice aviona", izjavio je šef istražnog odjeljenja Ukrajinske službe bezbjednosti Maksim Lenko, prenosi AFP.

Avion sa 110 putnika juče je prinudno sletio u Istanbul, uz pomoć vojnog aviona F-16, koji je poletio u pomoć čim je pilot na letu iz Harkova u Ukrajini, poslao poruku o pokušaju otmice, objavili su mediji.

Pripadnici bezbjednosnih snaga opkolili su avion, priveli osumnjičenog otmičara i evakuisali ostalih 109 putnika, rekao je Husein Avni Mutlu, istanbulski guverner, u obraćanju novinarima na aerodromu u tom gradu.

Potencijalni otmičar lakše je povrijeđen dok se otimao prilikom privođenja, ali oružje nije upotrijebljeno, dodao je Mutlu.

Bonus video: