DIPLOMATSKI SPOR

Eskalacija odnosa na relaciji Atina - Moskva: "Rusija drug po oružju sa Turskom"

Primjećujući da je odluka Grčke da protjera dvoje ruskih diplomata iz Atine zasnovana na "konkretnim dokazima o nezakonitim aktivnostima ruskih zvaničnika i državljana u toj zemlji", Ministarstvo ocjenjuje da za potez Rusije ne postoje dokazi koji bi njen potez potkrijepili
0 komentar(a)
Grčka, Rusija, Foto: Shutterstock
Grčka, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.08.2018. 11:43h

Tenzije između Atine i Moskve zbog diplomatskog spora ponovo su eskalirale kada je ministarstvo spoljnih poslova Grčke izdalo oštro saopštenje povodom odluke Rusije da protjera dvoje grčkih diplomata iz Moskve.

Grčko ministarstvo ocjenjuje da je ta odluka donijeta u petak kao "odmazda" i optužuje Rusiju da je "drug po oružju" Turske.

Primjećujući da je odluka Grčke da protjera dvoje ruskih diplomata iz Atine zasnovana na "konkretnim dokazima o nezakonitim aktivnostima ruskih zvaničnika i državljana u toj zemlji", Ministarstvo ocjenjuje da za potez Rusije ne postoje dokazi koji bi njen potez potkrijepili, piše sajt Katimerini.

U saopštenju se navodi da je Grčka "miroljubiva zemlja sa višedimenzionalnom, nezavisnom demokratskom spoljnom politikom", kao i suverena država što zahtijeva poštovanje i odnose zasnovane na jednakosti svih zemalja.

Atina dodaje da se Rusija, od kad je počela da se "bori kao drug po oružju sa Turskom, koju snabdijeva brojnim olakšicama u bezbjednosnom sektoru", udaljava od pozicija prijateljstva i saradnje koje su karakterisale grčko-ruske odnose 190 godina.

Preporučujemo za Vas