Merkel ljuta zbog izjave Viktorije Nuland u kojoj kaže "J...š EU"

Angela Merkel - koja je već ljuta na Vašington zbog prisluškivanja njenog telefona - ocijenila je da je opaska američke zvaničnice „potpuno neprihvatljiva“
52 pregleda 0 komentar(a)
Dosta je sranja, Ukrajina, Foto: Reuters
Dosta je sranja, Ukrajina, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.02.2014. 20:10h

Zvaničnica američkog Stejt departmenta nastojala je da popravi štetu koju je diplomatiji Vašingtona u Ukrajini nanio procureli telefonski razgovor, ali je njemačka kancelarka Angela Merkel poručila da je psovka na račun Evropske unije „apsolutno neprihvatljiva.“

Američki zvaničnici tvrde da je Moskva odgovorna za to što je na Ineternet postavljen snimak razgovora zamjenice državnog sekretara SAD Viktorije Nuland i američkog ambasadora u Ukrajini Džefrija Pjata, o mogućoj novoj vladi u Kijevu.

Zapadni zvaničnici su opisali curenje snimka kao povratak špujunskoj taktici hladnog rata, očigledno da bi posijali nepovjerenje među zapadnim zvaničnicima a ukrajinske opozicionare predstavili kao marionete Zapada.

Snimak je iznio na vidjelo jaz između Brisela i Vašingtona oko toga kako rješavati situaciju u Ukrajini.

Nuland na snimku koristi psovku da bi objasnila ambasadoru da je bolje da novu ukrajinsku vladu podrže Ujedinjene nacije nego EU.

„J...š EU“, kaže ona. Američki zvaničnici nisu osporili autentičnost snimka i kazali su da se Nuland izvinila kolegama iz EU zbog tog komentara.

Angela Merkel - koja je već ljuta na Vašington zbog prisluškivanja njenog telefona - ocijenila je da je opaska američke zvaničnice „potpuno neprihvatljiva“, rekla je kancelarkina portparolka.

Merkel je takođe izrazila podršku šefici diplomatije Ketrin Ešton, koja predvodi politiku 28-članog bloka prema Ukrajini.

Iako se slažu da Viktor Janukovič mora prekinuti ofanzivu protiv demonstranata i početi da pregovara sa opozicijom, Vašington i Brisel se ne slažu oko toga kako izvršiti pritisak na Kijev.

SAD se zalažu za sankcije protiv visokih ukrajinskih zvaničnika i oligarha dok je EU oprezna zato što je bila svjedok neuspjeha takve politike u Bjelorusiji.

Američki Kongres već sprema finansijske mjere koje bi mogle biti brzo nametnute u slučaju da nasilje eskalira.

Neke evropske vlade poručuju da sankcije ne bi trebalo isključiti. Međutim, među 28 članica preovladava težnja ka nastavku diplomatije i da se izbjegne rizik dodatnog guranja Ukrajine prema Rusiji.

Takođe se čini da se Brisel i Vašington ne slažu oko toga kakve bi finansijske inicijative mogle biti ponuđene Ukrajini ako sprovede reforme.

Na drugom snimku koji je procurio, Helga Šmid, saradnica Ketrin Ešton, se žali na SAD što su pripadnicima ukrajinske opozicije kazali da je Brisel „mek“ jer oklijeva da proruskoj vladi nametne mjere poput sankcija.

Nuland ne vidi Klička u vladi

Nuland, koja se sastala sa Janukovičem u Kijevu u četvrtak prije nego što je ukrajinski lider otputovao da se sastane sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sočiju, opisala je prisluškivanje razgovora kao impresivnu špijunažu. Dodala je, međutim, da to neće pokvariti njene odnose sa ukrajinskom opozicijom. Ona u razgovoru kaže Pjatu da ne misli da bi Vitalij Kličko trebalo da se nađe u novoj vladi.

Namjera Rusije je da ukrajinske opozicionare predstavi kao marionete Zapada

Bonus video: