30 godina zatvora: Kako je "pao" jedan od najopasnijih hakera

Ukrajinac je sarađivao sa brojnim hakerima koji su krali te podatke i prodavao ih je navedenom tajnom agentu
57 pregleda 1 komentar(a)
haker, špijuniranje, Foto: Shutterstock.com
haker, špijuniranje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.02.2014. 17:55h

Maksim Jastremski je tokom prošle decenije bio jedan od najopasnijih hakera koji se specijalizovao za krađe brojeva kreditnih kartica koje je prodavao kriminalcima putem interneta. Tokom svog djelovanja, on je ukrao podatke o više od 40 miliona kartica te bankama nanio milionsku štetu sve dok nije uhapšen 2008. godine u Turskoj i osuđen na čak 30 godina zatvora.

Jedan od agenata američke tajne službe (koji je, naravno, ostao anoniman) novinarima CNN-a je opisao detalje vezane za njegovo hapšenje, a zanimljivo je da je on sa Maksimom provodio puno vremena družeći se po gradovima Azije i Bliskog istoka, zajedno su odlazili na plaže, putovali, išli u noćne izlaske po klubovima i slično.

Prvi korak ka njegovom hapšenju napravljen je još 2004. godine kada su agenti tajne službe uhapsili kriminalce koji su u Los Anđelesu kupovali stvari po prodavnicama koristeći ukradene kartice. Agenti nisu htjeli da se zadržavaju samo na malim kriminalcima, već su htjeli da dođu do izvora ukradenih kartica pa su sa vođom ove bande postigli dogovor prema kojem će on jednog agenta upoznati sa osobom koja im dobavlja brojeve ukradenih kartica i predstaviti ga kao novog partnera.

Jedan od agenata američke tajne službe novinarima CNN-a je opisao detalje vezane za njegovo hapšenje, a zanimljivo je da je on sa Maksimom provodio puno vremena družeći se po gradovima Azije i Bliskog istoka, zajedno su odlazili na plaže, putovali, išli u noćne izlaske po klubovima i slično

Ukrajinac je sarađivao sa brojnim hakerima koji su krali te podatke i prodavao ih je navedenom tajnom agentu. Nakon nekog vremena konstantnog dopisivanja, došlo je vrijeme da se agent i ovaj Ukrajinac, koji je u hakerskim krugovima bio poznat pod nadimkom "Maksic" upoznaju te su se više puta nalazili u gradovima na jugoistoku Azije i na Bliskom istoku. Druženje sa jednim od najvećih hakera agent je opisao kao posao i neku vrstu prijateljstva jer su oni dane provodili kupajući se na plaži, surfujući, izlazeći u noćne klubove, putujući i slično.

Ali, kada je agent od Jastremskija skupio dovoljno informacija, "prijateljstvo" je završilo te je njihove planove o izlasku u turske noćne klubove prekinula policija koja je upala u hotel i uhapsila ih (agent je uhapšen kako niko ne bi posumnjao da je riječ o tajnom agentu, a poslije je odmah oslobođen).

Tokom cijelog vremena druženja sa Maksicem i sličnim hakerima i kriminalcima, agent je rekao da se ni u jednom trenutku nije osjećao ugroženim i kako uopšte nije imao utisak da je riječ o nekim velikim mafijašima koji su odgovorni za krađe miliona dolara:

"Činili su se kao obični ljudi kakve bi sreli na ulici ili u podzemnoj. Niko od njih nije izgledao kao veliki mafijaš".

Maksim Jastremski je u Turskoj osuđen zbog prevara sa kreditnim karticama te trenutno služi 30-godišnju zatvorsku kaznu.

Bonus video: