Kameron: Ako izgubimo Škotsku, pucaćemo sebi u noge

On je u svom govoru dodao i da bi u slučaju proglašenja nezavisnosti Škotske, funkcionisanje monetarne unije sa Britanijom bilo znatno ugroženo
14 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Beta/AP
Dejvid Kameron, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.02.2014. 16:19h

Britanski premijer Dejvid Kameron pozvao je Škotsku da ostane u sastavu Britanije, i da Škoti na referendumu 18. septembra glasaju protiv nezavisnosti.

On je u svom govoru dodao i da bi u slučaju proglašenja nezavisnosti Škotske, funkcionisanje monetarne unije sa Britanijom bilo znatno ugroženo.

Kameron je takođe pozvao Britance da ubijede Škote da odbace nezavisnost, sedam mjeseci uoči referenduma o tom pitanju u Škotskoj.

Ima samo još "sedam mjeseci da se sačuva zemlja", rekao je Kameron u govoru koji je održao u olimpijskom parku u Londonu, podsjećajući na referendum na kojem će se 18. septembra Škotii izjašnjavati o nezavisnosti.

"Razmislite o onome što smo postigli zajedno", kazao je on, podsjećajući na uspjeh britanskog olimpijskog tima na igrama u Londonu 2012. godine. Britanija je na tim igrama bila treća zmelja po uspjehu, sa 65 osvojenih medalja, od kojih su za 14 zaslužni Škoti.

"Ostanimo zajedno za podjednako pobjedničku budućnost", dodao je britanski premijer.

Obraćajući se "svima u Engleskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj, kojima je stalo do Britanije, kao i njemu", Kameron je rekao: "Vi nemate glasački list, ali imate glas. Oni koji glasaju su naši prijatelji, komšije i članovi porodica. Uzmite telefon, sastanite se, šaljite mejlove, tvitujte, pričajte".

"Ako izgubimo Škotsku, pucaćemo sebi u noge", dodao je još Kameron, koji je govorio i škotskom porijeklu svoje porodice.

"Ponosan sam na svoje škotsko nasljeđe, kao što sam ponosan i na svoje englesko nasljeđe", rekao je britanski premijer.

Bonus video: