Raspada se pank grupa Pusi Rajot

"Izgubile smo dvije prijateljice, dvije drugarice u ideološkoj borbi", napisalo je šest anonimnih članica Pusi Rajota
56 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2014. 15:32h

Šest članica ruske pank grupe Pusi Rajot optužile svoje dvije drugarice da napuštaju "feminističku i antikapitalističku" idelogiju grupe.

"Izgubile smo dvije prijateljice, dvije drugarice u ideološkoj borbi", napisalo je šest anonimnih članica Pusi Rajota na svom blogu, poslije njihovog nastupa na koncertu u Njujorku gdje ih je predstavila Madona.

One misle na Nadeždu Tolokonjikovu i Mariju Aljohinu koje su krajem decembra oslobođene iz zatvora gdje su provele skoro dvije godine zbog toga što su otpjevale "pank molitvu" protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi.

U pismu šest članica koje se potpisuju pseudonimom "Kot" (Mačka) navode da se raduju što su njihove drugarice Marija i Nadežda oslobođene ali osuđuju njihovo nastupanje na koncertima i događajima vezanim za ime grupe a koji su suprotni njihovim vrijednostima.

"Mi pripadamo lijevoj antikapitalističkoj ideologiji i prema tome nikad nećemo prihvatiti novac za gledanje naših performansa. Svi naši klipovi su besplatno objavljeni preko Interneta i gledaoci su uvijek slučajni ljudi. I iznad svega nikad nećemo prodavati karte za naše predstave", navele su one.

Marija Aljohina i Nadežda Tolokonjikova krenule su poslije oslobađanja na međunarodnu turneju tokom koje su imale brojne intervjue, nastupe na televiziji. Sinoć su učestvovale na koncertu u Njujorku koji je organizovao Amnesti Internešenal a na kome je nastupalo više poznatih izvođača a njih dvije je predstavila pjevačica Madona.

U pismu na blogu šest članice Pusi Rajota su navele i da su Marija i Nadežda i same rekle da više ne govore u ime Pusi Rajota.

"Zapamtite ovo, to više nije Pusi Rajot", napisale su one.

Marija i Nadežda su u januaru već najavile da će nastaviti svoju borbu za ljudska prava u svoje lično ime a ne u ime grupe, podsjeća agencija Frans pres.

Galerija

Bonus video: