Kipar: Bliži li se kraj podjeli dugoj 40 godina?

Portparol kiparske vlade Kristos Stilianides rekao je da su dvije strane "blizu dogovora o zajedničkom saopštenju" koje će utrti put za novu rundu pregovora
1 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2014. 20:53h

Na Kipru se bliži oživljavanja mirovnih pregovora između kiparskih Grka i Turaka o okončanju 40 godina duge podjele ovog ostrva.

Portparol kiparske vlade Kristos Stilianides rekao je da su dvije strane "blizu dogovora o zajedničkom saopštenju" koje će utrti put za novu rundu pregovora.

"Veoma smo blizu finalnog teksta. Važne konsultacije na konačnoj izradi zajedničkog kominikea su nastavljene", rekao je Stilianides novinarima, prenijela je agencija AFP.

Stilianides je najavio da će predsjednik Kipra Nikos Anastasiades sjutra informisati političke partije, a u petak održati konsultacije sa grčkom vladom, dodaje Rojters.

Zbog usaglašavanja teksta zajedničkog saopštenja odložen je nastavak pregovora kiparskih Grka i Turaka, prvobitno namijenjen za novembar prošle godine, pošto je Anastisijades time uslovio povratak za pregovarački sto.

Međutim, lideri kiparskih Turaka optužili su ga da pokušava da dobije prednost u pregovorima insistiranjem na detaljnim parametrima za dogovor.

Ipak, ministar inostranih poslova otcijepljene i u svijetu nepriznate Turske Republike Sjeverni Kipar Ozdil Nami juče je izjavio da su intenzivirani napori na postizanju kompromisa.

Zastava nepriznate Turske republike Sjeverni Kipar (foto: Shutterstock)

"Nadam se da će ovi napori omogućiti pozitivan rezultat u bliskoj budućnosti", rekao je Nami.

UN naporno rade mjesecima na tekstu "zajedničke izjave" o obnovljanju pregovora između dvije zajednice koji su prekinuti sredinom 2012. godine.

Pregovori o ponovnom ujedinjenju Kipra prekinuti su prije skoro dvije godine kada su zvaničnici kiparskih Turaka odbili da pregovaraju, dok je međunarodna priznata Vlada kiparskih Grka bila na čelu rotirajućeg predsjedništva Evropske unije.

Istovremeno nastavak pregovora sada odlaže kriza u eurozoni, koja je natjerala Vladu kiparskih Grka da traži pomoć međunarodnih kreditora za spasavanje kiparske privrede.

Galerija