Korupcija u EU nagriza demokratiju

“Ne radimo dovoljno i ne radimo sistematski”, upozorila je komesarka i dodala da se antikorupcijski zakoni često ne sprovode
4 komentar(a)
Granični prelaz EU, Foto: Migrantsrightsscotland.org.uk
Granični prelaz EU, Foto: Migrantsrightsscotland.org.uk
Ažurirano: 03.02.2014. 13:38h

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem upozorila je da korupcija u EU nagriza osnove demokratije i privrednog sistema.

“Korupcija podriva povjerenje u osnovne demokratske institucije i izvlači novac iz džepova građana“, rekla je Malmstrem predstavljajući godišnji izvještaj Evropske komisije o korupciji u 28 članica EU.

Komesarka je navela da se zbog korupcije godišnje gubi oko 150 milijardi eura godišnje, što odgovara ukupnom godišnjem budžetu EU.

“Ne radimo dovoljno i ne radimo sistematski”, upozorila je komesarka i dodala da se antikorupcijski zakoni često ne sprovode.

Izvještaj, koji je sačinila grupa eksperata iz evropskih agencija kao što su OLAF Evrostat, prvi je ove vrste i daje detaljan pregled rasprostranjenosti korupcije u svakoj zemlji članici i daje preporuke o mjerama za njeno suzbijanje.

“Ovo je prvi korak, tako da sad imamo dobar uvid u stanje u svakoj pojedinačnoj zemlji”, rekla je Malmstrem i dodala da cilj izvještaja nije da rangira zemlje po stepenu korupcije ili da ih kažnjava, nego da postavi dijagnozu i predloži terapiju.

Komesarka je ukazala da se vidovi korupcije razliku od zemlje do zemlje, pa su tako u nekim zemljama glavni problem javne nabavke, a u drugim finansiranje političkih partija ili građevinski projekti.

“Nema zona bez korupcije u EU”, upozorila je ona.

Najnovije istraživanje evropske statističke agencije Evrobarometar potvrđuje da preko tri četvrtine građana EU smatra da je korupcija u njihovim zemljama široko rasprostranjena, a u deset članica, među kojima su Slovenija i Hrvatska, taj procenat prelazi 90 odsto.

Samo Švedskoj, Danskoj i Norveškoj manje od polovine građana kaže da poznaje nekog ko je dao ili primio mito, pokazuje anketa Evrobarometra, koja je danas objavljena naporedo sa izvještajem Komisije.

Bonus video: