Poljska: Bijedom ugroženo 1,4 miliona djece

"Poljska država okrenula je mladima leđa. Naša socijalna politika je postavljena na glavu zato što pomažemo onima kojima pomoć nije potrebna"
0 komentar(a)
poljska, Foto: Seedforum.org
poljska, Foto: Seedforum.org
Ažurirano: 03.02.2014. 11:55h

Od oko 8,9 miliona djece i mladih do 24 godine starosti u Poljskoj, čak 1,4 miliona ugroženo je bijedom, jer njihovi roditelji ne mogu da im obezbijede dva topla obroka dnevno, sve neophodne školske udžbenike ili odlazak kod ljekara specijaliste.

U studiji "Uslovi života djece u Poljskoj", Glavni ured za statistiku navodi da oko pola miliona djece u Poljskoj zbog siromaštva porodice nema ni svaki drugi dan jedan mjesni topli obrok, a 450.000 mališana nema sve neophodne školske udžbenike, jer roditelji za to jednostavno nemaju para, piše danas Žečpospolita.

Bijeda je krivac i za to što oko 600.000 djece u Poljskoj ne ide kod zubara, a oko 530.000 nema specijalističku ljekarsku brigu. Prema podacima nacionalnog zavoda za statistiku, od oko 8,9 miliona djece i mladih koje izdržavaju roditelji, bijedom je ugroženo čak 1,4 miliona.

Svaka treća porodica u Poljskoj ima problema da finansira djetetu makar jednom godišnje ljetovanje ili zimovanje u trajanju od nedjelju dana, a svaka jedanaesta nema novca da proslavi dejtetu rođendan.

Bijeda najviše prijeti porodicama koje imaju više djece, i to ne na selu, već u manjim gradovima, a u krajnjoj bijedi, prema najnovijim podacima zavoda za statistiku, dakle ispod egzistencijalnog minimuma, živi 26,6 odsto porodica sa četvoro i više djece.

"Poljska država okrenula je mladima leđa. Naša socijalna politika je postavljena na glavu zato što pomažemo onima kojima pomoć nije potrebna, a zaboravljamo na djecu koja su najviše ugrožena", kazala je poljskom listu demografkinja Kristina Iglicka.

Za pomoć porodicama ugroženim bijedom Poljska izdvaja 1,8 odsto BDP godišnje, odnosno oko 7,5 milijardi eura, međutim stručnjaci upozoravaju da bi tu pomoć trebalo dijeliti prema potrebama a ne svima, recimo preko dječijeg dodatka koji dobija svaka porodica.

Bonus video: