Janukovič se vratio na posao, opozicija ohrabrena

Bar jedan od Janukovičevih problema izgleda, međutim, ocjenjuje AFP, riješen odlaskom na liječenje u inostranstvo opozicionara Dmitra Bulatova
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2014. 10:57h

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič vraća se danas na dužnost poslije kraćeg bolovanja suočen sa opozicijom ohrabrenom podrškom Zapada i krizom čiji ishod još nije ni na vidiku.

Bar jedan od Janukovičevih problema izgleda, međutim, ocjenjuje AFP, riješen odlaskom na liječenje u inostranstvo opozicionara Dmitra Bulatova.

Bulatova su, prema njegovim izjavama, otele i mučile nepoznate osobe, a njegovo okrvavljeno lice bilo je na televizijskim ekranima širom svijeta.

U međuvremenu je njegov slučaj postao simbol "pritajene represije" nad desetinama opozicionih aktivista za koju opozicija sumnja da su odgovorne vlasti, ali do sada nije imala dokaza. Janukovič, koji je više od dva mjeseca suočen sa najtežom krizom u Ukrajini od njene nezavisnosti, vraća se na dužnost naspram mobilizovane opozicije.

Šefovi opozicije su tokom vikenda dobili čvrstu podršku, za sada verbalnu, od visokih zvaničnika SAD, Njemačke i Francuske iskazanu tokom bezbjednosne konferencije u Minhenu.

Obraćajući se pred oko 60.000 pristalica opozicije okupljenih sinoć u centru Kijeva, što je ohrabrujući broj s obzirom na hladnoću i zamor ljudi od protesta, opozicioni lideri Vitalij Kličko i Arseni Jacenjuk izjavili su da su iskoristili priliku na skupu u Minhenu da zatraže od svojih zapadnih sagovornika konkretnu pomoć i posebno međunarodno posredovanje.

Oni su izjavili da su zapadne zemlje spremne da daju Ukrajini finansijsku pomoć. Ukrajini je uskraćena evropska pomoć kada su krajem novembra zvaničnici odbili da potpišu sporazum o pridruživanju sa EU, a predsjednik Janukovič, koji se okrenuo Moskvi, od Rusije je dobio 15 milijardi dolara kredita i znatno smanjenje cijene ruskog gasa.

Opozicija, čiji su aktivisti podigli šatore na Trgu nezavisnosti u centru Kijevu, sada traže odlazak Janukoviča i vraćanje Ustava iz 2004. koji daje manje ovlašćenja šefu države.

Galerija

Bonus video: