UGROŽENA FINANSIJSKA STABILNOST ZEMLJE

Erdogan umiruje građane nakon potopa lire: "Oni imaju dolare, mi imamo Alaha"

Jedan od okidača novog pada valute je sukob sa SAD oko zatvorenog američkog sveštenika u Turskoj koja ga optužuje za špijunažu i terorizam u vezi s pokušajem puča prije dvije godine
63 pregleda 4 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.08.2018. 14:38h

Turska lira danas je naglo pala, dovodeći u pitanje finansijsku stabilnost zemlje, pošto su investitori zabrinuti za neortodoksne ekonomske politike predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i spora sa SAD koji je doveo do sankcija.

Lira je danas pala na rekordno nizak nivo prema dolaru - 6,24 lire za jedan dolar, poslije čega se oporavila na 5,92, ali je to i dalje ogromnih sedam odsto pada u jednom danu. Turska valuta je pala 66 odsto od početka godine, što je poskupjelo robu u Turskoj, a i uzdrmalo povjerenje stranih investitora.

Jedan od okidača novog pada valute je sukob sa SAD oko zatvorenog američkog sveštenika u Turskoj koja ga optužuje za špijunažu i terorizam u vezi s pokušajem puča prije dvije godine.

Vašington traži oslobađanje sveštenika i uveo je finansijske sankcije dvojici turskih ministara, a upozorio je i na moguće dodatne kazne. Sastanak na visokom nivou u srijedu u Vašingtonu zvaničnika Turske i SAD o zatvorenom svešteniku nije donio rješenje.

Investitori su zabrinuti i zbog Erdoganove ekonomske politike. Turski predsjednik vrši pritisak na centralnu banku da ne podiže kamatne stope kako bi se nastavilo podsticanje privrednog rasta. On tvrdi da više kamate vode većoj inflaciji, što je u suprotnosti s onim što kaže standardna ekonomska teorija.

Nezavisni analitičari ocjenjuju da bi centralna banka trebalo da podigne referentne kamate da obuzda inflaciju i podrži liru.

Centralna banka bi trebalo da bude nezavisna od vlade kako bi osigurale najbolje mjere za privredu a ne za političare. Otkad je Erdogan dobio veća ovlašćenje, on izgleda ima i veću kontrolu nad centralnom bankom.

Erdogan je juče predstavio pad valute kao "kampanju" da našteti Turskoj i pozvao narod da ne brine.

"Ako oni imaju njihov dolar, mi imamo narod, imamo Alaha", rekao je turski predsjednik.

Prošle nedjelje, Erdogan je pozvao Turke da prebace strane valute i zlato u liru kako bi pomogli turskoj valuti.

Ministar finansija Berat Albajrak, koji je Erdoganov zet, trebalo bi danas da predstavi obrise novog ekonomskog modela.

Pad vrijednosti valute je posebno bolan za Tursku zato što veliki dio svog privrednog rasta finansira stranim investicijama. Padom lire, povećava se i dug turskih kompanija i domaćinstva koja imaju dug u stranoj valuti.

Zajedno s inflacijom od skoro 16 odsto, to je je nanijelo dosta štete turskoj privredi.

Strani investitori bi mogli povući svoj novac, što bi pojačalo pad valute i vjerovatno dovelo do finansijske nestabilnosti.

Turske nevolje odrazile su se i na svetska tržišta i gurnula nadole berzanske indekse, dok su ojačale dolar, koji trgovci kupuju u vrijeme kriza.

Danas je euro pao na najniži nivo prema dolaru u posljednjih 13 meseci, pošto je Fajnenšal tajms (Financial Times) javio da je Evropska centralna banka zabrinuta za moguće gubitke u bankama iz eurozone koje rade u Turskoj.

Analitičari ocjenjuju da bi moglo biti gubitaka za banke, ali da turski ekonomski problemi ne predstavljaju veliku prijetnju za Evropu ili druge velike privrede, kao što su SAD.

Preporučujemo za Vas