Goldman Saks zamalo srušio dansku vladu

Odlazak socijalista zbog ugovora o prodaji akcija energetske kompanije oslabio dansku vladajuću koaliciju
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2014. 08:22h

Danska vlada je juče odobrila kontroverznu prodaju dijela akcija najveće domaće kompanije za proizvodnju i distribuciju električne energije Goldman Saksu, na vrhuncu političke drame u Kopenhagenu, poput one iz TV serije „Borgen“.

Većina članova finansijskog odbora parlamenta je odobrila sporazum o prodaji 19 odsto udjela u kompaniji DONG grupi investitora na čelu sa Goldmanom, iako je zbog toga ranije juče Socijalistička narodna stranka (SF) izašla iz vladajuće koalicije na čelu sa premijerkom Hele Torning-Šmit.

SF će, međutim, nastaviti da podržava vladu.

Nakon više od godinu unutarstranačkog sukoba oko prodaje akcija, liderka SF Anete Vilhemsen je juče dala ostavku.

Torning-Šmit je najavila rekonstrukciju kabineta ali analitičari ocjenjuju da će odlazak SF oslabiti vladu i otežati joj prikupljanje podrške parlamenta za predloge zakona.

SF, koja je najviše ljevičarski nastrojena od tri članice vladajuće koalicije, mučila se da nađe mjesto u vladi koja je, od dolaska na vlast u oktobru 2011, u okviru ekonomskih reformi skresala korporativne poreze i benificije za nezaposlene te podigla granicu za odlazak u penziju.

„Trudila sam se da ujedinim stranku, ali se ispostavilo da je to nemoguće“, rekla je Vilhemsen, koja predvodi stranku od oktobra 2012. „Ne želimo da budemo dio vlade po svaku cijenu.“

Neki visoki funkcioneri stranke su se protivili planu prodaje jer je Goldman Saks dobio veto u ključnim oblastima poput promjena u menadžmentu, te spajanja i akvizicija.

Vilhelmsen je rekla da će njena stranka i 15 poslanika nastaviti da pružaju podršku vladi, u kojoj su ostale socijaldemokrate premijerke Torning-Šmit i Socijalno-liberalna stranka. Te dvije stranke imaju 61 od 179 mjesta u parlamentu. Sa podrškom ljevičarske Crveno-zelene koalicije, koja ima 12 mjesta, te tri poslanika iz danskih prekomorskih teritorija Farskih Ostrva i Grenland, te jednog nezavisnog člana parlamenta, te dvije stranke imaju dovoljno podrške da ostanu na vlasti.

Torning Šmit, koja je postala senzacija na Tviteru nakon što se na komemoraciji Nelsonu Mendeli slikala sa Barakom Obamom i Dejvidom Kameronom, bi mogla biti novi šef Evropske komisije, dijelom zato što nema kandidata visokog profila među socijaldemokratama.

Optužbe za izdaju

DONG i Goldman tvrde da će prodaja akcija (za osam milijardi kruna – oko milijardu eura) pomoći energetskoj kompaniji da investira u nove kapacitete i zelenu energiju kao i istraživanje nafte i gasa.

Međutim, reputacija Goldman Saksa, kao nemilosrdne američke investicione banke, izazvala je političku buru i veliko protivljenje danske javnosti.

U srijedu su u nekoliko gradova održane demonstracije, a za samo nekoliko dana je prikupljeno 185.000 potpisa protiv prodaje banci koju kritičari ocjenjuju kao špekulantsku.

Jedna anketa je pokazala da se 68 odsto Danaca protivi prodaji. Neki političari lijevog centra su optužili vladu za izdaju. Pol Nirup Rasmusen, bivši socijaldemokratski premijer, opisao je sporazum kao „katastrofalan“.

Galerija

Bonus video: