Diplomatska bolest Janukoviča da izbjegne odluke?

Nakon burne sjednice parlamenta, Janukovič otišao na bolovanje zbog plućne infekcije
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2014. 08:43h

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič otišao je juče na bolovanje nakon burne sjednice parlamenta, ostavljajući politički vakuum u zemlji kojoj prijeti bankrot i koja je destabilizovana protestima protiv vlade.

Kako je naveo Rojters, ispostavlja se da je 63-godišnji predsjednik sve usamljeniji usred krize u Ukrajini koju je izazvalo trvenje između Zapada i Rusije. Bivši predsjednik Ukrajine je ranije ocijenio da je nasilje između demonstranata i policije zemlju dovelo na ivicu građanskog rata.

Kratko pošto je iz njegovog kabineta saopšteno da predsjednik ima visoku temperaturu i jaku virusnu infekciju pluća, Janukovič je stao u odbranu svoje reakcije na krizu i optužio opoziciju, koja zahtijeva njegovu ostavku, da je isprovocirala nemire.

„Ispunili smo sve obaveze koje je vlast preuzela na sebe“, navedeno je u predsjednikovom saopštenju, aludirajući na predlog zakona koji je usvojen u srijedu, a kojim se uhapšenim demonstrantima garantuje amnestija pod određenim uslovima. „Međutim, opozicija i dalje potpaljuje situaciju, pozivajući ljude da stoje na hladnoći u ime političkih ambicija nekoliko lidera.“

Amnestijom je ponuđena zaštita od gonjenja za mirne demonstrante, ali pod uslovom da aktivisti napuste prostorije regionalnih i gradskih vlasti koje su okupirali, što su oni odbili.

Nekoliko članova Janukovičeve stranke glasalo je protiv ovog zakona, iako je on lično došao u parlament da traži podršku, a pojedini od moćnih industrijalaca koji ga podržavaju pokazuju znake nestrpljenja prema krizi koja traje više od dva mjeseca.

Premijer Mikola Azarov u utorak je podnio ostavku nakon eskalacije uličnih protesta zbog Janukovičevog odbijanja sporazuma sa EU zarad bližih veza sa Rusijom. Predsjednik, koji je sada pod pritiskom Moskve da ne zaokrene politiku ka Zapadu, treba da imenuje Azarovljevog nasljednika. Sergej Arbuzov, dosadašnji vicepremijer i blizak porodični prijatelj Janukoviča, preuzeo je mjesto vršioca dužnosti premijera.

U saopštenju o zdravstvenom stanju predsjednika nije navedeno kad bi se on mogao vratiti na posao, niti kada bi mogao imenovati novu vladu. Moskva je istakla da neće nastaviti sa planiranom kupovinom ukrajinskih obveznica u vrijednosti od 2 milijarde dolara, dok se u toj zemlji ne formira vlada.

Pojedine opozicione ličnosti smatraju da Janukovič ovako želi sebi da da malo prostora nakon što je primoran na ustupke kako bi smirio ulične proteste.

„Ovo liči na 'diplomatsku bolest'“, prokomentarisao je za Rojters Rostislav Pavlenko, član partije Udar bivšeg boksera Vitalija Klička. „Ona Janukoviču dozvoljava da ne potpisuje zakone, da se ne sreće sa opozicijom i drži ga podalje od odluka u cilju rješavanja političke krize.“

Bliski saradnik Janukoviča Mihailo Čečetov odbacio je takvo tumačenje i rekao da je predsjednik lojalistima u parlamentu kazao da je na sjednicu došao direktno iz bolnice. „Izgledalo je da je veoma bolestan“, kazao je Čečetov Rojtersu.

Međutim, na fotografijama predsjednikove pres službe sa Janukovičevog sastanka sa šeficom diplomatije EU Ketrin Ešton koje su objavljene nešto ranije tog dana, nije bilo vidljivih znaka da je bolestan ili iscrpljen.

Trojica opozicionih lidera izdala su saopštenje u kojem optužuju Janukoviča da ignoriše kršenja procedure tokom glasanja u srijedu veče.

„Lično je došao u parlament i ucjenama i zastrašivanjem natjerao njegovu frakciju, koja balansira na ivici raspada, da se vrati i progura zakon iako za njega nije bilo dovoljno glasova“, navedeno je u saopštenju.

Ruslan Andrijko, jedan od stotina demonstranata koji su okupirali kijevsku gradsku skupštinu kazao je da to neće proći.

„Napustićemo ovu zgradu tek kad dobijemo Janukovičevu ostavku, koja je glavni cilj naše revolucije, i dozvolu ljudi sa Majdana“, kazao je za Rojters.

Bivši predsjednik Poljske Aleksander Kvašnjevski smatra da je naprasna posjeta parlamentu znak da se Janukovič, sa kojim se on sreo mnogo puta, boji da gubi podršku.

„Mislim da hitna posjeta predsjednika parlamentu pokazuje da se on boji da većina više nije na njegovoj strani“, prokomentarisao je Kvašnjevski za Radio Poljske.

Najbogatiji ukrajinski preduzetnici, čiju je podršku Janukovič uživao i koja mu je sada potrebna, zauzimaju neutralniji stav.

Milijarder Dmitrij Firtaš, mogul hemijske i naftne industrije, pozvao je sve strane da pregovorima dođu do kompromisa koji bi dao „stvarne“ rezultate, što je ranije ove nedjelje uradio i magnat čelika Rinat Ahmetov.

Policija napala „pogrešne“ demonstrante

Ukrajinska policija za razbijanje demonstracija navodno je upala u autobus sa pristalicama vlasti i pretukla ih, zamijenivši ih sa opozicionim aktivistima. Autobus sa provladinim demonstrantima zaustavljen je u predgrađu Kijeva i policija je ušla unutra, ispričao je antivladin aktivista Dmitrij Belocerkovec. Uprkos tome što su putnici skandirali „Na istoj smo strani“, policajci su nastavili da ih tuku.

U razgovoru za ruski portal „Novi region“, Belocerkovec je kazao da je autobus napadnut jer su mu registarske oznake bile iz zapadnog dijela Ukrajine odakle dolaze mnogi demonstranti protiv vlasti. Međutim, ova grupa je u stvari bila iz krimskog grada Sevastopolja.

Kada su na kraju shvatili da su pogriješili, policajci su okrvavljene demonstrante pustili da nastave put, kazao je Belocerkovec. Dok demonstranti protiv vlasti već dva mjeseca kampuju na kijevskom trgu, građani sa istoka zemlje autobusima stižu i održavaju kontrademonstracije.

Prozapadni mediji prenose navode da im za dolazak u Kijev i pružanje podrške Janukoviču plaća vlada.

Galerija

Bonus video: