Merkel: Demokratije moraju služiti kao primjer

Kancelarka kazala da je Vašington i dalje blizak saveznik, ali da ostaje neslaganje oko NSA
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.01.2014. 20:35h

Američko i britansko špijuniranje je „posijalo nepovjerenje“ između saveznika, izjavila je juče njemačka kancelarka Angela Merkel.

U inauguralnom obraćanju parlamentu nakon njenog reizbora, Merkel je upozorila da je takav nadzor na kraju podrio zajedničku bezbjednost.

Takođe je optužila Britaniju i SAD da koriste špijunske agencije za sticanje ekonomske koristi a ne samo u bezbjednosne svrhe.

Njemačka je u oktobru pozvala američkog ambasadora povodom navoda da SAD prisluškuju Merkelin telefon.

Kancelarka je tada zatražila „potpuno objašnjenje“ tih navoda, koje je objavio časopis „Špigl“. Njemački list je svoje priče zasnovao na materijalu Edvarda Snoudena, bivšeg saradnika američke Nacionalne bezbjednosne agencije.

U vrijeme kada su informacije procurele, Bijela kuća je saopštila da ne prisluškuje njene razgovore i da neće ni u budućnosti. Međutim, ostavila je otvorenim pitanje da li je toga bilo u prošlosti.

U prvom većem govoru nakon što je pobijedila na izborima u septembru, Merkel je rekla da niko ne sumnja da obavještajne službe pomažu u zaštiti njemačkog naroda od terorizma i kriminala.

„Međutim, da li to daje za pravo našim najbližim saveznicima, poput SAD ili Britanije, da pristupaju svim mogućim podacima – tvrdeći da to pomaže njihovoj i bezbjednosti njihovih partnera,“ rekla je.

„Da li je u redu što se ono ne odnosi samo na odbranu od terorističkih prijetnji već i na sticanje prednosti u odnosu na njihove saveznike, na primjer, na pregovorima sa samita G20 ili sjednica UN?

„Jedini naš odgovor može biti: 'Ne, to ne može biti u redu.'“

Merkel je upozorila da je podlijeganje iskušenju da se „uradi sve što je tehnički izvodljivo“ dovelo do nepovjerenja između saveznika.

Naglasila je, međutim, da je „transatlantsko partnerstvo i dalje od izuzetnog značaja“ ali i priznala da su saveznici još „udaljeni“ povodom „etičkog pitanja“ slobode nasuprot bezbjednosti povodom državnog nadzora.

Očekuje se da NSA bude jedna od tema razgovora Merkelinog sastanka sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem sjutra u Berlinu.

Snouden je u nedjelju za njemačku TV kazao da je NSA špijunirala njemačku industriju, poput kompanije Simens. Zviždač, kojem je produžen azil u Rusiji, ponudio je da ode u Berlin i pomogne Bundestagu u istrazi povodom aktivnosti NSA.

Kancelarka je još rekla da ne bi trebalo povezivati spor oko NSA sa pregovorima SAD i Evropske unije o sporazumu o slobodnoj trgovini, i dodala da nema drugog „uticaja“ koji EU može iskoristiti protiv Amerikanaca u vezi sa špijuniranjem osim „snage naših argumenata“.

„Milioni ljudi koji žive u nedemokratskim državama danas pomno prate kako demokratski svijet reaguje na bezbjednosne prijetnje,“ rekla je Merkel. Zaključila je da, bez obzira na međusobne razlike, „Njemačka ne može poželjeti boljeg partnera od SAD.“

Bonus video: