Prekršio zakon

Britanac zbog hranjenja iz kontejnera mora na sud

Mej, inače veb dizajner, uhapšen je zajedno sa Džejsonom Čenom i Vilijamom Džejmsom 25. oktobra prošle godine.
4 komentar(a)
Smeće, Foto: Shutterstock
Smeće, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.01.2014. 21:18h

U Londonu će sjledećeg meseca početi suđenje Polu Meju (35) zato što je iz kante za smeće iza supermarketa "Ajslend" uzeo bačenu hranu.

Kako je objavio britanski list "Gardijan" čovjek je uzeo nekoliko komada paradajza, pečurki i sira, u ukupnoj vrijednosti od samo 33 funte (40 eura).

Očekuje se da će se optuženi Mej na suđenju braniti tvrdnjom da je hranu uzeo zato da bi je pojeo i da ne smatra da je time što je uzeo hranu koja je trebalo da završi na deponiji uradio nešto nelegalno ili nepošteno.

Ovaj slučaj će podstaći britansko sudstvo da podrobnije prouči fenomen nazvan "skiping", koji se odnosi na praksu nekih ljudi da uzimaju prehrambene proizvode koje su prodavnice odbacile zbog isteka roka važenja ili oštećene ambalaže kako bi ih kasnije skuvali i pojeli.

Pored toga, taj slučaj će ukazati na pitanje koliko hrane supermarketi i dalje bacaju, uprkos tome što je u javnosti sprovedena kampanja za manje rasipanje hrane, kao i usmjeriti pažnju na ljude koji su zbog rastućih troškova života u Londonu primorani da se okrenu radikalnim mjerama da bi se prehranili.

Mej, inače veb dizajner, uhapšen je zajedno sa Džejsonom Čenom i Vilijamom Džejmsom 25. oktobra prošle godine, nakon što je jedan građanin pozvao policiju da prijavi kako je vidio trojicu muškaraca kako se penju preko zida supermarketa "Ajslend" u Kentiš Taunu, naselju na sjeverozapadu Londona.

Policija je trojicu muškaraca, koji svi žive u jednoj napuštenoj kući na sjeveru britanske prijestonice, zatekla dok su odlazili sa "mjesta zločina" sa jednom torbom i kolicima u kojima se nalazila hrana.

Mej, Čen i Džejms su uhapšeni pod optužbom za provalu, ali je kasnije optužba promijenjena pa ih se sada tereti za prekršaj jednog člana Zakona protiv skitanja iz 1824. godine.

U optužnici se navodi da su oni zatečeni u "ograđenom prostoru, preciznije 'Ajslendu', u protivzakonite svrhe, preciznije zbog krađe hrane".

Policija je nakon hapšenja vratila odbačenu hranu u "Ajslend", a trojka je zadržana u pritvoru 19 sati, nakon čega su pušteni da se brane sa slobode.

Advokati Meja, Čena i Džejmsa su zatražili od britanskog tužilaštva da razmotri povlačenje tužbe, ali je tužilaštvo početkom januara odgovorilo da će se suđenje ipak održati zato što, kako je navedeno u saopštenju, "smatramo da je u interesu javnosti da se ovoj trojici pojedinaca sudi".

Preporučujemo za Vas