Kličko: Ostavka Azarova je korak ka pobjedi

"Već više mjeseci govorimo da je ono što se dešava na ulici (u Ukrajini) posljedica politike sadašnje vlade. To nije pobjeda, ali je korak ka pobjedi"
50 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2014. 11:45h

Jedan od glavnih ukrajinskih opozicionih vođa Vitalij Kličko ocijenio je današnju ostavku premijera Mikole Azarova kao "korak ka pobjedi".

"Već više mjeseci govorimo da je ono što se dešava na ulici (u Ukrajini) posljedica politike sadašnje vlade. To nije pobjeda, ali je korak ka pobjedi", rekao je bivši bokser reagujući na današnju ostavku premijera.

Ukrajinski premijer Mikola Azarov je ponudio ostavku na početku današnje sjednice, javlja BBC.

Azarov je kazao da se nada da će njegovo povlačenje ostaviti više prostora za postizanje političkog kompromisa između vlasti i opozicije.

"Kako bi se stvorile dodatne mogućnosti za politički kompromis, radi mirnog rješavanja sukoba, donio sam odluku da zamolim predsjednika Ukrajine da prihvati moju ostavku”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu kabineta premijera, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Ukrajinski parlament je potom ukinuo oštre zakone protiv javnih protestnih okupljanja.

Zatišje pred buru

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič juče je održao novu rundu pregovora sa liderima opozicije u pripremi za današnju krucijalnu sjednicu parlamenta na kojoj će se sa svojim saradnicima naći pod pritiskom da učini značajne ustupke usred masovnih protesta.

Na današnjoj sjednici se očekuje velika borba sa opozicijom, koja je traži ukidanje oštrih zakona protiv javnih protestnih okupljanja, raspuštanje vlade i amnestiju za sve demonstrante uhapšene tokom dvomjesečnih protesta.

Ukrajinska ministarka pravde Olena Lukač podigla je tenzije zaprijetivši da će tražiti uvođenje vanrednog stanja i prekid pregovora sa opozicijom ukoliko demonstranti ne napuste zgradu ministarstva pravde koju su tokom noći bili okupirali u „simboličnom činu“ kojim se od vlasti „oduzima pravda“.

Vanredno stanje podrazumijevalo bi ograničenje kretanja građana i vozila, zabranu okupljanja, demonstracija i štrajkova, obustavu aktivnosti političkih partija i uvođenje policijskog časa. Zvaničnici su kasnije saopštili da se ne planira preduzimanje takvih mjera, prenio je BBC.

Antivladini demonstranti kasnije su napustili zgradu, a njihov portparol je kazao da ne žele da provociraju vlasti, naveo je BBC. Demonstranti su poručili da će se vratiti ukoliko danas u parlamentu ne bude pomaka.

Kako je javio reporter britanske agencije, ispred zgrade ministarstva ostalo je 30-ak osoba koji patroliraju u maskirnoj odjeći i sa palicama u rukama.

Dok su opozicioni lideri – bivši bokser Vitalij Kličko, bivši ministar ekonomije Arsenij Jacenjuk i nacionalista Oleg Tjagnibok – bili na sastanku sa Janukovičem, predsjednikova stranka je saopštila da nema namjeru da popusti po bilo kom pitanju u skupštini.

„Premijer neće ići (na sjednicu). Parlament neće glasati o ostavci vlade“, kazao je Interfaksu Mihailo Čečetov, portparol Partije regiona.

On je kazao da će njihova parlamentarna frakcija takođe blokirati bilo kakav pokušaj da se ukine antiprotestni zakon koji su Janukovičevi lojalisti progurali u skupštini 16. januara.

„Kategorično smo protiv promjene ovih zakona. O čemu mi ovdje pričamo? Bandit mora da ide u zatvor“, kazao je.

Otadžbina, partija bivše premijerke Julije Timošenko koja se nalazi u zatvoru, na čijem čelu se sada nalazi Jacenjuk pozvala je pristalice da se danas okupe na Trgu nezavisnosti u znak solidarnosti sa opozicionim poslanicima u parlamentu.

„Podržite poslanike koji su spremni da na sebe preuzmu odgovornost ukidanja ovih diktatorskih zakona“, stoji u saopštenju stranke.

Ukrajina je juče objavila da će povući još dvije milijarde dolara – pored ranijih tri milijarde dolara, koje je dobila prodajom obveznica – od ukupno 15 milijardi kredita koje im je ponudila Moskva nakon što je Kijev odbio sporazum o pridruživanju sa EU. Iako će ovaj kredit pomoći Ukrajini da izađe na kraj sa osam milijardi dolara spoljnog duga ove godine i oporaviti iscrpljene rezerve, Rojters navodi da se čini da to ne ostavlja utisak na hiljade ljudi na ulicama koji traže vanredne predsjedničke izbore.

Glas Rusije: Na antivladinim protestima se nose svastike

Pristalice ukrajinskih vlasti često optužuju medije da izvještavaju jednostrano sa protesta, te da su pristrasni u korist opozicije. Proruski mediji često demonstrante optužuju za fašizam i ističu da se protesti ne mogu nazvati mirinim. Ruski provladin radio Glas Rusije u cjelini je objavio, kako je navedeno, pismo jednog pripadnika specijalne policije Berkut u kojem se opisuje napeta situacija u Kijevu.

Neimenovani policajac, uz puno revolta, ističe da je policija „na meti fašistički napada“, dok se istovremeno „mora suzdržavati od upotrebe sile“. „Izgleda kao da mi ubijamo civile i ranjavamo demonstrante, ali niko ne želi da prikaže kako nas dižu u vazduh i pale. Mediji su Berkut i druge snage bezbjednosti prikazali kao fašiste“, ističe se u pismu i dodaje da se svi mediji „prodani“ i da „šire laži“.

U pismu je navedeno i da demonstranti ispred zgrade vlade „puštaju njemačke ratne koračince, nose zastave sa svastikom i simbole Trećeg rajha“. Dodaje se da su demonstranti jednog „18-godišnjeg vojnika razapeli na ulaznu ogradu“ i da je 24. januara ispred zgrade vlade jedan pripadnik Berkuta uboden u grkljan. „Ti momci su tamo žrtvovani.

Naređeno im je da drže poziciju i da ne koriste silu, jer, na kraju ispada - mi nismo ovdje da bismo ugasili nemire već da bismo čuvali red i mir za vrijeme mirnih demonstracija“, zaključuje se u pismu čiju autentičnost nije bilo moguće provjeriti iz nezavisnih izvora. Na sajtu„Ukrajinske pravde” prije nekoliko dana objavljen je snimak na kojem se vidi kako pripadnici Berkuta tjeraju jednog privedenog demonstranta da stoji go na snijegu dok ga oni fotografišu.

Galerija

Bonus video: