Ban pozvao Janukoviča na razgovore sa opozicijom

"On je Janukoviča pozvao da povede proces konstruktivnog dijaloga, kako bi se kriza u Ukrajini riješila na miran način i pomoću kompromisa"
6 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Progressbangladesh.com
Ban Ki Mun, Foto: Progressbangladesh.com
Ažurirano: 27.01.2014. 18:43h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Mun apelovao je na ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da započne konstruktivan dijalog sa opozicijom kako bi bili okončani nemiri u toj državi , saopšteno je danas iz te međunarodne organizacije.

Prema riječima portparola UN Martina Nesirkija, Ban je u telefonskom razgovoru sa Janukovičem izrazio "ozbiljnu zabrinutost" u vezi sa krizom u Ukrajini, prenijela je agencija AFP.

Ban, koji se trenutno nalazi na samitu Latinske Amerike u Havani, zatražio je sinoć tokom razgovora sa Janukovičem da "suprotstavljene strane započnu smisleni, održivi i inkluzivni dijalog, kako bi se pronašlo rješenje za krizu i spriječilo dalje prolivanje krvi".

"On je Janukoviča pozvao da povede proces konstruktivnog dijaloga, kako bi se kriza u Ukrajini riješila na miran način i pomoću kompromisa", rekao je Nesirki.

Vodeće opozicione partije u Ukrajini danas su poručile da su spremne da nastave razgovore s vladom Janukoviča, ali su upozorile da bi demonstranti na ulicama u svakom trenutku mogli izgubiti strpljenje.

Lideri opozicije su u zajedničkom saopštenju naveli da su spremni da razgovaraju, "uprkos pokušaju vlasti da napuste pregovore i proglase vanredno stanje".

Ukrajinska ministarka pravosuđa Olena Lukaš je jutros upozorila demonstrante koji su sinoć okupirali zgradu njenog ministarstva da će, ukoliko oni ne odu, zatražiti uvođenje vanrednog stanja. Demonstranti su se, međutim, danas povukli.

U Kijevu se već više od dva mjeseca održavaju demonstracije protiv odluke Janukoviča da odustane od priprema za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom, a poslednjih nedelja su se protesti proširili i na druge veće ukrajinske gradove.

Bonus video: