Poljska: Ljudi umiru od hladnoće, policija apeluje da im se pomogne

Zimi u Poljskoj od smrzavanja umre po oko 190 ljudi, mahom beskućnika.
0 komentar(a)
Beskućnici Varšava, Foto: EPA
Beskućnici Varšava, Foto: EPA
Ažurirano: 27.01.2014. 14:20h

Od smrzavanja su u Poljskoj od početka od godine umrle 34 osobe, a samo proteklog vikenda mraz je odnio 17 života, saopštila je komanda poljske policije.

Poslije neobično toplog početka zime, noćne i jutarnje temeprature sada su duboko ispod nule, a najhladnije je bilo jutros u Bjalistoku na sjeveroistoku zemlje gdje su termometri pokazali minus 21 stepen Celzijusa.

U subotu se širom Poljske smrzlo 11 osoba, a u nedjelju još šestoro.

Zimi u Poljskoj od smrzavanja umre po oko 190 ljudi, mahom beskućnika.

Povećanom riziku su izloženi i stari, tako da je policija danas ponovo apelovala na građane da ne budu ravnodušni i da prijave policiji i njenim specijalnim zimskim patrolama ako vide beskućnike u parkovima ili napuštenim, negrijanim zgradama jer poziv može da znači razliku između života i smrti.

Na poseban broj 987, beskućnici mogu dobiti informacije o tome gdje je najbliža menza za njih i azil u kojem mogu da se zagriju i sklone.

Mreža skloništa za beskućnike pokriva cijelu Poljsku, a u Varšavi 26 takvih azila ima mjesta za noćenje skoro 1.500 beskućnika.

Pored kombinacije mraza i alkohola ubitačne za beskućnike, portparol Glavne komande policije Marijuš Sokolovski upozorio je i na zimske teškoće starijih građana.

"Veoma niske temperature, klizavi trotoari i vijavica za njih mogu da budu problem koji ne mogu da savladaju. Vrijedi ih zapitati da li im možete pomoći u svakodnevnim aktivnostima, makar samo kupovinom. Da je usamljeni susjed ili poznanik u teškoj situaciji, možete obavijestite i centre socijalne pomoći", apelovao je danas Sokolovski.

Bonus video: