Pobjegla u Britaniju uprkos zabrani moskovskih vlasti

Ruske vlasti zabranu izlaska su obrazložile tvrdnjom da je Alehina nije obavila društveno korisni rad. Ona je kažnjena sa 140 sati društveno korisnog rada zbog protesta ispred moskovskog sjedišta Federalne bezbjednosne službe
2 komentar(a)
Pusi rajot, Foto: Vmdaily.ru
Pusi rajot, Foto: Vmdaily.ru
Ažurirano: 09.08.2018. 16:42h

Ruska pank grupa Pusi rajot (Pussy Riot) saopštila je danas da je njena članica otputovala u Veliku Britaniju iako joj je zabranjeno da izađe iz Rusije.

Marija Alehina rekla je da je juče vraćena s moskovskog aerodroma kada je htjela da otputuje u Edinburg radi nastupa na festivalu Frindž (Fringe).

Grupa je danas na Tviteru navela da je Alehina "našla način da pobjegne i upravo sada leti u Edinburg".

Ruske vlasti zabranu izlaska su obrazložile tvrdnjom da je Alehina nije obavila društveno korisni rad. Ona je kažnjena sa 140 sati društveno korisnog rada zbog protesta ispred moskovskog sjedišta Federalne bezbjednosne službe. U decembru je razvila natpis "Srećan rođendan, dželatu", a u aprilu je bacala avione od papira iz protesta zbog zahtjeva te službe da se ugasi servis za razmjenu poruka Telegram.

Alehina i druga članica Pusi rajot Nadežda Tolonikova provele su skoro dvije godine u zatvoru zbog protesta 2012. u moskovskoj crkvi Hrista spasitelja.

Bonus video: