Cipras obećao 500 miliona eura za rukovođenje vanrednim situacijama

U stravičnim požarima u Grčkoj stradale su 93 osobe, dok je šestoro povrijeđenih još uvijek u kritičnom stanju
1 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.08.2018. 16:39h

Grčki premijer Aleksis Cipras obećao je danas 500 miliona eura za reorganizaciju nacionalne službe za vanredne situacije poslije požara krajem jula u okolini Atine gdje su, prema novom bilansu, stradale 93 osobe. "Važno je da objektivno istražimo uzroke te tragedije i preduzmemo sve neophodne mjere da se to više ne dogodi", rekao je Cipras u televizijskom intervjuu i dodao da će investicije podžati evropski fond za pomoć.

Bilans žrtava se povećao na 93 stradale osobe, saopštila je civilna zaštita navodeći da je stradalo 45 žena, 35 muškaraca i 11 djece, kao i dvije osobe koje ne mogu da se identifikuju.

U bolnicama se nalaze 34 osobe, od kojih je šest i dalje u kritičnom stanju.

Ciprasova vlada se našla na udaru kritika zbog rukovođenja krizom, posebno pošto je odbacila da je učinila bilo šta loše prilikom odgovora na krizu.

Grčki ministar za javni red i civilnu zaštitu Nikos Toskas i više visokih policijskih zvaničnika podnijeli su posljednjih dana ostavke zbog požara.

Opozicija je kritikovala vlasti da nisu dovoljno učinile za zaštitu građana u opasnosti i dodala da je trebalo preventivno da bude evakuisano stanovništvo.

Bonus video: