Šta sve kriju ljubavna pisma Hajnriha Himlera?

Pisma pisana, počev od 1927. godine, kada ju je Himler sreo, do pet nedjelja prije nego što je izvršio samoubistvo cijanidom 1945
228 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2014. 15:33h

Stotine ranije naobjavljenih privatnih pisma Hajnriha Himlera, bilješki i fotografija nađeno je u Izraelu, prenose danas izraelski mediji pisanje njemačkog "Velta".

Među njima su takođe ljubavna pisma koje je zloglasni SS komandir i arhitekta holokausta slao svojoj budućoj supruzi Margo.

Pisma pisana, počev od 1927. godine, kada ju je Himler sreo, do pet nedjelja prije nego što je izvršio samoubistvo cijanidom 1945, dokumentuju uspon i pad nacističkog režima. Ona će biti objavljena sjutra u tom njemačkom listu.

Držala ih je jedna izraelska porodica i sada su u sefu jedne banke u Tel Avivu. Očekuje se da će pisma omogućiti da se objelodani šta se dešavalo iza scene za vrijeme nacističkog režima.

Vjeruje se da je jedan izraelski umjetnik i kolekcionar Haim Rozental zainteresovan za Drugi svjetski rat kupio pisma, najverovatnije na buvljoj pijaci u Briselu

"Velt" piše da većinu pisama pojseduje porodica izraelske režiserke Vanese Lape, čiji će dokumantarac o toj kolekciji, biti prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu u februaru.

Himlerove dokumente su navodno uzeli iz sefa njegovog porodičnog doma u Gmundu na Tagernskom jezeru (Gmund am Tagernsee) američki vojnici.

Na kraju je do njih došao otac Vanese Lapa. Djelovi prepiske objavljene u njemačkim novinama otkrivaju Himlerov antisemitizam i opsesiju.

"Dokumenti ne mijenjaju sveopštu sliku nacističke vladavine terora ali sigurno dodaju bezbroj nepoznatih detalja i pomažu da se dobije bolja ideja kakav tip ličnosti je bio SS lider u svakodnevnom životu i svom okružneju", piše "Velt".

Nekoliko verzija priče o pismima (FOTO:politische-bildung-brandenburg.de)

Njemački istoričar je rekao da otkriće tih privatnih dokumenata nema premca i da ne postoji ništa slično što je pripadalo bilo kom drugom članu nacističkog rukovođstva. Iako su se ranija otkrića, kao što su Hilterovi dnevnici pronađeni 1980- tih godina, pokazala kao lažna, "Velt" navodi da su pisma nezavisno verifikovana i da nema razloga da se njihova autentičnost dovodi u pitanje.

Najtiražniji izraelski list "Jediot ahronot " najavio je da će, takođe, objaviti kolekciju ličnih pisama Himlera, uz fotografije i bilješke i da će pokušati da objasni kako su ta dokumenta stigla do Izraela.

Himler je pisma potpisivao sa "tvoj Hajni" (Dein). Međutim, 1938. godine počeo je da vara svoju suprugu, ali je ostao u kontaktu s njom i kćerkom i potpisivao se sa "vaš tata" (Euer Pappi)

Među dokumentima su takođe recepti. Lapa je u posljednje dvije godine pokušavala da odgovori na pitanje kako su pisma dospjela u jevrejsku državu, ali nije došla do konačnog odgovora. Vjeruje se da je jedan izraelski umjetnik i kolekcionar Haim Rozental zainteresovan za Drugi svjetski rat kupio pisma, najverovatnije na buvljoj pijaci u Briselu.

Prema drugoj verziji događaja dokumenti su nađeni u domu Karla Volfa, Himlerovog ličnog pomoćnika, koji je pobjegao u Italiju na kraju rata i nadao se da će moći da ih iskoristi kako bi se pogađao.

Kasnije je Volf odnio pisma u Južnu Afriku, a Rozrntal ih je od Volfovog ličnog asistenta kupio u Meksiku, zajedno sa grupom investitora za 40.000 dolara. Ne zna se koja je verzija tačna, ali ih je Rozental donio u Izrael 1970-tih godina.

Himler je pisma potpisivao sa "tvoj Hajni" (Dein). Međutim, 1938. godine počeo je da vara svoju suprugu, ali je ostao u kontaktu s njom i kćerkom i potpisivao se sa "vaš tata" (Euer Pappi).

"Velt" podsjeća da je on bio jedan od najjačih nacističkih ldera i najbliži krugu oko Hitlera". Bio je nemilosrdan organizator holokausta i vođa Vafen SS, gestapoa i policije odgovorne za koncentracione logore i smrt miliona ljudi.

"List dodaje da su pisma nađena u sefu izraelskog Jevrejina, čije ime ne pominje i kasnije dospjela u privatnu arhivu u Tel Avivu i bila su zaključena u sefu banke.

Predsjednik Federalne arhive Njemačke Miahel Holman je izjavio: "Sigurni smo za ove dokumente. Nema razloga da da se sumnja u atentičnost dokumenata u Tel Avivu".

Galerija

Bonus video: