Perković danas izlazi pred istražnog sudiju u Njemačkoj

Nakon što je redovnim letom Lufthanse iz Zagreba prevezen u Minhen, Perković će biti prebačen u Karlsrue.
0 komentar(a)
Josip Perković, Foto: EPA
Josip Perković, Foto: EPA
Ažurirano: 25.01.2014. 08:14h

Bivši funkcioner nekadašnje jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josip Perković koji je juče izručen Njemačkoj, danas će biti izveden pred istražnog sudiju koja će odlučiti hoće li ga pustiti na slobodu do početka suđenja ili će ostati u pritvoru, javio je radio "Dojče vele".

Perkovića očekuje suđenje zbog umiješanosti u ubistvo hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine nedaleko od Minhena.

Nakon što je redovnim letom Lufthanse iz Zagreba prevezen u Minhen, Perković će biti prebačen u Karlsrue.

Minhenska advokatska kancelarija Forse, koja bi prema najavama trebalo u Njemačkoj da preuzme slučaj Perković, juče nije htela da komentariše događaje oko njegovog izručenja i najavila je "više informacija" za ponedjeljak.

Perković je izručen juče Nemačkoj nakon što je Ustavni sud Hrvatske odbio žalbu i potvrdio prethodne odluke zagrebačkog Županijskog i Vrhovnom suda.

Nobilo: Nema predaje

Advokat Anto Nobilo, koji je branio Perkovića pred sudom u Hrvatskoj poručio je da uprkos tome što je njegov branjenik Josip Perković izručen Njemačkoj "nema predaje" i da kreće u pravnu borbu u kojoj će njegov branjenik "imati neutralnije suđenje od onog u Hrvatskoj" koja ga je, smatra, predala pri tom kršeći zakon.

Nobilo ipak smatra da Perković ni u Njemačkoj neće imati pravedno suđenje, jer na njemačko pravosuđe pritisak vrši Njemačka obavještajna služba (BND).

"Perković jeste izručen Njemačkoj, međutim nema predaje. Idemo dalje, u kazneni postupak i ja već sljedeće nedjelje letim u Minhen", rekao je Nobilo nepunih sat i po nakon što je Perković avionom odletio u Njemačku.

Bonus video: