Janukovič ponudio mjesto premijera, opozicija traži ispunjenje svih zahtjeva

Jacenjuk izjavio je da će protesti biti nastavljeni uprkos Janukovičevoj ponudi...
22 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2014. 07:48h

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič je juče ponudio velike ustupke opoziciji, uključujući mjesto premijera, nadajući se da će navesti svoje oponente da prekinu proteste koji prijete da potpuno parališu zemlju.

Janukovič je bivšem ministru ekonomije Arseniju Jacenjuku ponudio mjesto premijera, umjesto Nikolaja Azarova. Vitalij Kličko, lider stanke Udar, bio bi imenovan za zamjenika premijera, zaduženog za humanitarna pitanja, navedeno je na veb sajtu predsjednika.

U obraćanju desetinama hiljada ljudi na Trgu nezavisnosti u Kijevu, Jacenjuk i ostali opozicioni lideri su bili oprezni da eksplicitno ne odbiju niti prihvate ponudu.

„Ne bojimo se odgovornosti za budućnost Ukrajine. Preuzimamo odgovornost i spremni smo da povedemo državu u Evropsku uniju,“ rekao je Jacenjuk.

„Ne vjerujemo ni u jednu njihovu riječ. Vjerujemo u djela,“ dodao je Jacenjuk, lider Otadžbine, druge po veličini stranke u zemlji.

Jacenjuk je kasnije na Tviteru napisao: "Nema dila Janukoviču, završićemo ono što smo počeli. Građani odlučuju ko će biti lideri, a ne ti".

Jacenjuk izjavio je da će protesti biti nastavljeni uprkos Janukovičevoj ponudi.

Kličko, lider stranke Udar, rekao je da će opozicija tražiti da predsjednički izbori, planirani za 2015, budu održani ove godine.

„Janukovič je pristao na mnoge naše zahtjeve...Pregovori će se nastaviti,“ rekao je Kličko nakon razgovora sa Janukovičem, koji su trajali tri sata.

Na sajtu predsjednika je navedeno da je Janukovič obećao da će biti popustljiv prema osobama koje su pritvorene tokom nereda ako opozicija obuzda radikalne demonstrante koji se sukobljavaju sa policijom a one koji su okupirale državne zgrade ubijedi da odu.

Ukrajinski mediji su javili da je Janukovič rekao da je spreman da izmijeni ustav kako bi smanjio predsjednička ovlašćenja.

Međutim, demonstranti na trgu u Kijevu su bili skeptični a opozicija, čini se, čeka sjednicu parlamenta u utorak, na kojoj bi trebalo da budu razmotreni neki od njihovih zahtjeva.

„Narod neće prihvatiti rezultat pregovora bez Janukovičeve ostavke,“ rekao je Mirov Kotsuba, vozač iz Lavova. „Ova vlast ne uživa povjerenje.“

BBC ocjenjuje da je Janukovičeva ponuda ili velika pobjeda za opoziciju ili politički majstorluk kojim će sačuvati vlast i podijeliti opoziciju.

Sa druge strane, to bi pokret Euromajdan dovelo u srce vlade, gdje bi mogli nastaviti kampanju za uvođenje reformi.

Međutim, navodi BBC, oni rizikuju da djeluju kao izdajnici. Ako odbiju, mnogi bi ih mogli doživjeti kao opasne radikale nespremne na kompromis.

Protesti u Ukrajini su počeli u novembru nakon odluke Janukoviča da odbije sporazum sa EU i prikloni se Rusiji.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova je rekao da će sve koji ostanu na trgu i u javnim zgradama, policija smatrati „ekstremističkim grupama“.

Policija će primijeniti silu prema onima koji pređu na stranu radikalnih demonstranata, koji od prošle nedjelje odmjeravaju snage sa policijom, ispred stadiona fudbalskog kluba Dinamo, rekao je ministar Vitalij Zaharčenko.

On je ustvrdio da su aktivisti ubili jednog i oteli tri policajaca – što su lideri protesta odbacili kao „lažne i opasne“ tvrdnje.

Kasnije juče, ministar je rekao da su demonstranti oslobodili policajce, koji su nakon toga poslati u bolnicu. Demonstranti su i to opisali kao provokaciju.

Demonstranti su juče pokušali da zauzmu zgradu ministarstva energetike.

„Došlo je oko sto ljudi, naoružanih. Rekao sam im da ako mirno ne napuste zgradu, moglo bi doći do kolapsa čitavog energetskog sistema Ukrajine,“ izjavio je preko telefona za Rojters ministar energetike Eduard Stavicki.

Stotine aktivista su zauzele zgradu gradske skupštine i ministarstva poljoprivrede.

Iako je protestni pokret, poznat kao Euromajdan, uglavnom miran, ekstremisti vode borbu sa policijom dalje od glavnog protesta na trgu u centru Kijeva.

Kriza je eskalirala ove nedjelje pošto su dvojica aktivista ubijena a treći nađen mrtav, sa tragovima mučenja, u jednoj šumi kod Kijeva.

BBC je prenio da je 45-godišnji demonstrant juče umro u bolnici u Kijevu od povreda koje je zadobio ranije u nasilnim protestima.

Galerija

Bonus video: