"Bal akademika"

Demonstranti u Beču: Nemamo srce za naciste

Savez "Ofanzivno protiv desnice", koji je organizovao jedne demonstracije, tvrdi da ima oko 5. 000 učesnika samo na njihovom protestu.
2 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2014. 20:37h

U Beču se večeras održava više protesta protiv "Bala akademika", koji organizuju desničarske studenstke organizacije.

Prema navodima policije, na početku tri velika skupa bilo je oko 1. 700 ljudi, a organizatori tvrde da je riječ o više hiljada, koji protestuju protiv desnice.

Savez "Ofanzivno protiv desnice", koji je organizovao jedne demonstracije, tvrdi da ima oko 5. 000 učesnika samo na njihovom protestu, a policija navodi podatak od oko 700 ljudi.

Međutim, povorka ukazuje da je broj učesnika ipak bliži podacima organizatora protesta.

Pod motom "No pasaran - neće proći" organizovane su druge demonstracije, čija povorka je krenula ispred Univerziteta, a usmjerena je, prije svega, protiv Slobodarske partije Austrije (FPO).

Na transparentima koje nose demonstranti piše i "Nemam srce za naciste".

Na trećem skupu, koji je organizovao VKR, prema podacima policije, učestvuje oko 1. 000 ljudi, dok organizatori tvrde da ih je 3. 000.

Ovaj skup je najbučniji, jer učesnici koriste petarde, a i bengalske baklje.

Među njima je i veći broj osoba koje su maskirale lica i kreću se u dijelu grada koji je policija proglasila zatvorenom zonom, kako bi spriječila kontakt demonstranata i učesnika bala.

Demonstranti iz ove povorke napali su i policiju, bacajući kante za đubre na njih i pokušavajući da probiju ograde, kojima je ograđena zona.

Bilo je i obračuna sa policijom (foto: EPA)

Austrijska policija je u stanju pune pripravnosti u Beču povodom današnjeg "Bala akademika", zbog protesta protivnika desnice, koji se svake godine održavaju i koji često eskaliraju.

Već par dana pred održavanje bala bilo je više nasilnih akcija - zapaljeno je jedno vozilo policije i oštećene prostorije četiri desno orijentisanih studentskih organizacija.

Policija je imala i dojavu da će na proteste austrijski aktivisti dobiti podršku iz Njemačke.

Što se priprema za izbjegavanje nasilja tiče, policija je najavila zatvaranje areala oko bečkog dvorca Hofburg, za sve koji ne idu na bal.

Takođe je u centru grada, ali i okolnim djelovima uvedena zabrana maskiranja, to jest skrivanja lica.

Ranije je u više navrata bilo nasilja tokom demonstracija protiv desničara povodom održavanja "Bala akademika", u kojima je bilo okršaja policije i ljevičarskih grupacija.

"Bal akademika" okuplja pripadnike desničarskih organizacija, a često su im gosti i lideri desnih organizacija iz cijele Evrope.

Galerija

Preporučujemo za Vas