Digitalna era

Papa Franjo: Internet je božji dar

Upozorio je, međutim, da opsesivna želja za digitalnim povezivanjem može uroditi izolacijom od susjeda i porodice, 'onih koji su nam najdraži'
16 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: EPA
Papa Franjo, Foto: EPA
Ažurirano: 23.01.2014. 15:57h

Internet je božji dar koji olakšava komunikaciju, kazao je papa Franjo u četvrtak, ali je i upozorio da prevelika želja za digitalnim povezivanjem može dovesti do izolacije od porodice i prijatelja

Ovo je prva Papina poruka povodom svjetskog dana komunikacija, koja se tradicionalno objavljuje uoči spomendana svetog Franje Saleškoga, zaštitnika novinara.

"Internet pruža neograničene mogućnosti susreta s ljudima različitog kulturnog i tradicijskog nasljeđa i iskazivanja solidarnosti s njima", poručio je Papa. 'To je nešto zaista dobro, dar od Boga".

Upozorio je, međutim, da opsesivna želja za digitalnim povezivanjem može uroditi izolacijom od susjeda i porodice, 'onih koji su nam najdraži', prenosi agencija Hina.

"Voditi razgovor znači vjerovati da i onaj drugi ima nešto vrijedno reći. Ulazak u takav dijalog ne znači da odbacujemo naše ideje i tradicije, već polazište da su one jedine vrijedne i apsolutne", dodao je papa

Sugerisao je katoličkim vjernicima da, upuštajući se u takav dijalog, ne budu arogantni u insistiranju da jedini posjeduju istinu i da ne zasipaju ostale crkvenim dogmama.

"Voditi razgovor znači vjerovati da i onaj drugi ima nešto vrijedno reći. Ulazak u takav dijalog ne znači da odbacujemo naše ideje i tradicije, već polazište da su one jedine vrijedne i apsolutne", dodao je papa.

Nadbiskup Klaudio Mario Ćeli, čelnik vatikanskog odjeljenja za društvene komunikacije, kazao je da ne misli da Franjo tom izjavom iznosi službeno stajalište o međuvjerskom dijalogu, rekavši da se naprosto radi o "duboko franjevačkom razmišljanju" podstaknutom Jevanđeljem, a ne dogmatskoj poruci.

"Neka svjetlo koje komunicirajući donosimo drugima ne bude rezultat specijalnih efekata, nego naše ljubavi i milosti prema onima koji su ostavljeni sami i ranjeni", zaključio je Papa u poruci.

Preporučujemo za Vas